Konrád menedékház - Schronisko na Hali Kondratowej

Konrád menedékház - Schronisko na Hali Kondratowej

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/27
A Lengyel-Tátra legkisebb menedékháza, a Konrád-menedékház (1333 m) a Nyugati-Tátrában, a Konrád-rét (Kondratowa Polana) szélén, a Giewont (Giewont) déli falának tövében található.
Hirdetés

Konrád menedékház (Schronisko na Hali Kondratowej, 1333 m)

A Kalata-rét (Polana Kalatówki) déli részénél ágazik el a Lengyel-Sebes-völgyből (Dolina Bystrej) a Konrád-völgy (Dolina Kondratowa), melynek középső részén, a kék jelzésű turistaúton elérhető, tágas Konrád-réten (Kondratowa Polana) áll a Lengyel Turista és Országjáró Egyesület (PTTK) egyik leghangulatosabb menedékháza, a kicsiny, egész évben nyitva tartó Konrád-menedékház. A Lengyel-Tátra legkisebb menedékháza a Giewont (Giewont) déli falának tövében található. A menedékháztól csodálatos panoráma nyílik a környékre, a Giewonttól kezdve a Kondár-púpon (Kondracka Kopa) és a Száraz-Konrád-hegyen (Suchy Wierch Kondracki) át egészen a Gáspár-csúcsig (Kasprowy Wierch). A turisták már a XIX. század elején látogatták a Konrád-rétet, akkoriban a pásztorok szállásain töltötték az éjszakát. 1910 előtt felépítettek itt egy sí-menedékházat, amelyet nem sokkal később lavina pusztított el, de 1913-ban ismét felépítették. 1933-ban a réten egy barátságtalan menedékház állt, amelyet Murzasichle községből származó góralok tartottak fenn. Ez a hajlék azonban a megszállás évei alatt leégett, maradványait a később felépített mai menedékház építésnek idején bontották le. A jelenlegi épületet Bogdan Laszczka tervezte, és a Lengyel Tátra Egyesület (PTT) építtette 1946-48 között. Két évvel később kibővítették, ekkor újabb szárnyat építettek hozzá.
1953. április 26-án szokatlan esemény veszélyeztette a menedékházat – a Hosszú-Giewont (Długi Giewont) gerincén leomlott egy torony, amely kőlavinát indított el. Egy 30 tonnás szikla a menedékház falát áttörve az étkező sarkánál állt meg, másik két hatalmas, közülük az egyik 70 tonnás tömb pedig a menedékház közelében. Számtalan hatalmas kőtömböt találtak még a menedékház közelében, ahol ezek ma is megtalálhatók. A későbbi hasonló kőlavinák elkerülése érekében a gerincen emelkedő, veszélyesnek ítélt tornyokat később bányászok bontották le.
2009. augusztus 23-án a menedékház ünnepélyes keretek között felvette Władysław Krygowski, a lengyel Kárpátok neves szakértőjének nevét. Ettől az időponttól kezdve az épület belső falain több, tőle származó idézetet helyeztek el, valamint kifüggesztették a névadó fából készült arcmását.
1947-től 1980-ig Stanisław Skupień síelő olimpikon volt a menedékház vezetője, majd ezután 2003-ig fia, Andrzej Skupień irányította a menedékházat. Utóbbi halála után, 2003 márciusában unokahúga, Iwona Haniaczyk vette át a menedékház irányítását.
Fotó: cotg.pttk.pl
A Konrád-menedékház két hatágyas és egy nyolcágyas szobájában összesen 20 személyt tudnak elszállásolni. Szállásfoglalás telefonon lehetséges, a szállóvendégek díjmentesen használhatják a szociális helyiségeket. A szállás ára 28 złoty éjszakánként. A menedékházban büfé étkező és társalgó, valamint síléctároló található. A tisztásra nyíló kilátásáról híres teraszon, valamint a menedékház előtti padokon a turisták télen-nyáron forró italokat és meleg ételeket fogyasztva élvezhetik a hegyek hangulatát.
fotoTatry.pl
A Konrád-menedékház kitűnő kiindulópont a kék jelzésű turistaúton a Konrád-nyergen (Kondracką Przełęcz) át a Giewontra irányuló túrákhoz. Szintén megfelelő kiindulópont lehet a menedékház a Vörös-hegyekre (Czerwone Wierchy) vagy a Gáspár-csúcsra tervezett túrák megvalósításához.

A menedékház paraméterei (2014.01.01)

Tengerszint feletti magasság: 1333 méter.
Kapacitás: 2 x 6 és 1 x 8 ágyas szobákban 20 ágy emeletes ágyakon.
Megközelítési lehetőségek:
Kuźnicéból (Kuźnice) a kék jelzésen 1 óra 15 perc.
A menedékházat vezeti: Iwona Haniaczyk
e-mail: nincs
Telefon: +48 18 201 9114.
GPS: N 49.249837°, E19.951494°.
360°-os gömbpanoráma: https://www.360cities.net
Megközelítési lehetőség:
Kuźnicéból (Kuźnice) a kék jelzésen 1 óra 15 perc.

 

Hirdetés
Hirdetés