Előbújtak téli járataikból a tátrai mormoták Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/02
Hirdetés
A Tátrában visszavonhatatlanul beköszöntött a tavasz, hiszen már a mormoták is előbújtak téli járataikból. Miközben a Gąsienica-katlanban még síelők csúsznak lefelé a havon, akiknek emiatt fokozottan óvatosnak kell lenniük, még inkább kerülni kell a jelzett sípályákon kívüli területen történő síelést. A sípályákon kívül ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a síelő siklása közben mormotával találkozik, egy ilyen találkozás viszont végzetes lehet a mormotákra nézve.
Bár a Tátra magasabban fekvő részein még téli körülmények uralkodnak, és 1-es 2-es fokozat között van a lavinaveszély, a leghosszabb téli álmot alvó állatok már felébredtek. „A mormoták sok helyen, így pl. a Gąsienica-katlanban is előbújtak járataikból” – mondta el Tomasz Zwijacz-Kozica, a Lengyel-Tátrában működő Tátrai Nemzeti Park (TPN) szakembere. Ebben a katlanban a mormoták járatai közvetlenül a sípályák mellett találhatók, emiatt a szakemberek erős hálóval kerítették el a rágcsálók lakhelyét. „Az egészre azért van szükség, hogy minimálisra csökkentsék a lehetőségét annak, hogy ezek a barátságos állatok a síelők, snowboardosok által használt sípályára tévedjenek. Ez ugyanis –ahogy a múltban is előfordult – ezeknek az állatoknak a pusztulását okozhatja” – magyarázta a szakember.

 

A nemzeti park szakemberei számítanak a síelők megértésére, és arra, hogy síelés közben nagyobb figyelmet szentelnek a környezetnek, és egyáltalán nem használják a jelzett pályákon kívüli területeket. Ami egyébként is tilos, de sajnos mindig vannak olyan emberek, akik a lehetséges bírsággal sem törődve megszegik az előírásokat.

 

A meleg időjárás ellenére azonban vannak olyan állatok, akik még nem ébredtek fel téli álmukból. Ez főleg a magasabban fekvő területeken élő állatokra igaz, amelyek a turisták előtt kevésbé ismertek, mint a zerge vagy a mormota. Ezek az olyan kisemlősök, mint pl. a mogyorós pele vagy a nagy pele. Rajtuk kívül még néhány denevérfaj sem ébredt fel téli álmából. Nem zárható ki azonban, hogy ezeknek a kisállatoknak az ébredése éppen a májusi hosszú hétvégére esik majd, amikor várhatóan turisták tízezrei tapossák majd a Tátra turistaútjait. A szakember azonban hozzáteszi, hogy amikor még nem voltak ilyen tömegek a hegyekben, a tátrai természet nagyobb nyugalomban élhetett.

 

 

Hirdetés
Hirdetés