Nem számít, hogy nincs meleg víz

Nem számít, hogy nincs meleg víz

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/04/10
Hajmosás, fürdés, puha paplan, meleg szoba és legalább öt négyzetméternyi személyes tér; alapdolgok, amelyek számomra a mindennapi jóérzés fontos részét képezik.
Hirdetés
Hajmosás, fürdés, puha paplan, meleg szoba és legalább öt négyzetméternyi személyes tér; alapdolgok, amelyek számomra a mindennapi jóérzés fontos részét képezik. Néhány héttel ezelőtt még erősen kételkedtem benne, hogy huzamosabb ideig kellemesen érezném magam ezek hiányában. Nyolc felejthetetlen magas-tátrai nap után azonban rá kellett jönnöm, hogy bizony a szokványostól eltérően is lehet kerek a világ – csak egy kis szemléletváltás kell hozzá.
Vajon miért tölt az ember napokat egy hegy tetején? Általában azért, hogy a munkás hétköznapok zaját végtelen csendre és nyugalomra cserélje. Nos, minket a fejszellőztetés mellett más cél is vezérelt: maratoninak számító nyolcnapos menedékházi tartózkodásunk oka egy téli alpesi tanfolyam volt.

Csatatér az indulás előtt

A tanfolyamra való készülődéskor az ember mindent kitereget a szoba közepére, amire az említett napi komfortjához szüksége lehet a hegyen. Sajnos mintegy 7-10 kilónyi téli kellék alapból fix súly: a hágóvas, a jégcsákány, a túrabot, a lavinajeladó, a lavinaszonda, a lapát, a sisak, a beülő, a karabinerek, a hevederek és a kötél. Ezeken nem lehet spórolni. Következő lépésként az ember rájön, hogy az összepakolt huszonöt-harminc kilót nehezen (értsd: nem) fogja felcipelni a 2015 méteren fekvő Téry-menedékházba az ezer méteres szintkülönbségen, ahol nem tudni, hogy combközépig érő hó, csúszós jég, vagy járható porhavas körülmények fogadják-e majd. Márpedig a tanfolyam elvégzésének első lépése, hogy feljuss a hegyre – ahogy az oktatók mondják.
Vagyis szortírozni kell. Elég egy nadrág kintre és egy a házba. Nyolc helyett inkább csak három póló, és legyen mégis csak a hálózsákbélés, hiszen elég meleg lesz a tizenkét fős szobában a pokrócok alatt. Hálóruhának a kedvenc pizsama helyett a pótaláöltözet is megteszi. Végül pedig fájó szívvel a napi négy sportszeletről és a két kiló almáról is lemondunk, mert minden gramm számít. Ami viszont jöhet, az a literes termosz, amelyet a házban két euróért tölt meg a személyzet finom forró teával. Jobban megéri ezt inni, mint bármi mást, hiszen fent a másfél literes ásványvíz 3 euró 50 centbe (1100 forint) kerül.
Forrás és fotó: https://www.origo.hu

 

Hirdetés
Hirdetés