Lengyel-Öt-tavi menedékház - Schronisko w Doline Pięciu Stawów Polskich

Lengyel-Öt-tavi menedékház - Schronisko w Doline Pięciu Stawów Polskich

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/04/22
A Lengyel-Tátra szívében, a Lengyel-Öt-tó völgyében fekvő Elülső-tó északi partján áll a Lengyel-Tátra legmagasabban épült menedékháza, az egész évben nyitva tartó Lengyel-Öt-tavi menedékház.
Hirdetés

Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schronisko w Doline Pięciu Stawów Polskich, 1672 m)

A Lengyel-Tátra szívében, a Lengyel-Öt-tó völgyében (Dolina Pięciu Stawów Polskich) fekvő Elülső-tó (Przedni Staw Polski) északi partján áll a Lengyel-Tátra legmagasabban épült menedékháza, az egész évben nyitva tartó Lengyel-Öt-tavi menedékház (1672 m). A jelenlegi menedékház már az ötödik turistahajlék a Lengyel-Öt-tó völgyében, egyúttal az első, amelyik az Elülső-tó partján található. A Tátra Egyesület (TT) kezdeményezésére 1876-ban a Kis-tó (Mały Staw Polski) partján, a korábbi pásztorszállások közelében építették fel a Zejszner-kunyhó (Schronisko im. Ludwik Zejsznera) névre keresztelt, gránittömbökből készült kicsiny menedéket. Az egy helyiségből álló kezdetleges menedéket csak nyáron látogatták, télen pedig felügyelet nélkül hagyták, állaga így folyamatosan pusztult. Minden évben elvégezték a legszükségesebb javításokat, mely óriási összegeket emésztett fel, ezért 1896-ban a TT úgy döntött, hogy ugyanazon a helyen új, kényelmes menedékházat építenek.
A második menedékház. Ján Gašpar gyűjteményéből

Ennek építési munkái 1898-ra be is fejeződtek, az új, fából készült, tűzhellyel és priccsekkel ellátott épület sokkal kényelmesebb volt, mint a korábbi. Sokkal jobban védett a hideg ellen, sokkal kényelmesebb volt annál, így nem csoda, hogy a turisták körében hamar népszerűvé vált. Növekvő népszerűsége miatt többször kibővítették és korszerűsítették, 1907-től téli időszakban a Tátra Egyesület újonnan alakult Sí Osztálya használta és gondozta. Az épület az I. világháború alatt elpusztult, később azonban a lengyel hadsereg segítségével újjáépítették, és egészen 1924-ig szolgálta a turistákat. Ekkor a Lengyel Tátra Egyesület (PTT) zakopanei szervezete egy új, nagyobb menedékház felépítéséről döntött.

A harmadik menedékház. Ján Gašpar gyűjteményéből.
A zakopanei Faipari Iskola igazgatója, Karol Stryjeński által tervezett harmadik menedékház építése 1925-ben kezdődött, ám a szállítási nehézségek miatti csúszások miatt csak hét évvel később, 1932-ben nyitották meg a turisták előtt. A menedékházat megnyitásától kezdve 1945-ig kisebb megszakítással Maria Krzeptowska (1910-1973) és férje, id. Andrzej Krzeptowski vezették. Már a következő évben, 1933-ban úgy döntöttek, hogy az éppen csak hogy elkészült, fából épült menedékházat kibővítik és fűthetővé teszik. Az épület kőfalait nyers gránittömbökkel kiszélesítették, befogadóképessége az átépítés után 50 %-al nőtt. A két világháború közötti években több neves lengyel síelő is rendszeresen látogatta a menedékházat, ez az időszak volt a két világháború közötti turizmus virágkora a Tátrában.
A II. világháború kezdetén Andrzej Krzeptowskinak és feleségének el kellet hagyniuk a menedékházat, ám Maria még abban az évben visszatért, és fiaival a Lengyel-Öt-tó völgyében élte tovább életét. A megszállás évei alatt a hegyekben partizánegységek tevékenykedtek, a menedékház lakói is aktívan részt vettek a partizánmozgalomban. A menedékház szerencsésen túlélte a II. világháborút, ám a háború befejezése után, 1945 májusában máig ismeretlen okból teljesen leégett.
A negyedik, ma is álló menedékház, jelenleg erdészház. Fotó: Nagy Árpád
Andrzej Krzeptowski és felesége erőfeszítéseinek köszönhetően 1947-ben a Kis-tó partján egy újabb kis épületet emeltek, amelyet 1954-ig használtak menedékházként, majd 1968-tól a Tátrai Nemzeti Park erdészházaként hasznosítják. Ez volt a negyedik menedékház a Lengyel-Öt-tó völgyében, majd 1954-ben láttak hozzá az Elülső-tó partján a jelenleg is működő, sorrendben ötödik menedékház felépítéséhez. A menedékház megnyitására 1956-ban került sor, vezetésével ismét Maria Krzeptowskát bízták meg. 1957-ben Andrzej Krzeptowski és fia, Jozef átvette a Roztoka menedékház vezetését, ettől kezdve a Lengyel-Öt-tavi menedékházat felesége, Maria és másik fia, ifj. Andrzej vezette. 1973-ban, anyjuk halála után a menedékházat a két fiú, Andrzej és Jozef vették át, majd később már csak az idősebb fiú, Andrzej vezette a házat. 1998-ban csatlakoztak hozzá lányai, Maria Krzeptowska Marusarz és Marta Krzeptowska, akik apjuk halála (2013. október 20.) után napjainkban vezetik a menedékházat.
Annak ellenére, hogy a menedékház ellátása óriási nehézségekkel járt (lovak hátán vitték fel a működéshez szükséges eszközöket), a menedékház vezetőinek erőfeszítésének köszönhetően a turisták soha nem szenvedtek hiányt semmiben. A menedékház mindig is barátságos vendéglátásáról és családias légköréről volt ismert.
A menedékház 2009 és 2011 között a „Zöld menedékházak” elnevezésű projekt keretében teljes korszerűsítésen ment keresztül, melynek költségei több mint 10 millió złotyt tettek ki. Az épületben korszerűsítették a fűtést, kis vízi erőművet helyeztek üzembe, biológiai szennyvíztisztító telepet alakítottak ki, és új zsindelyborítással látták el az épületet.
A Lengyel-Öt-tavi menedékház napjainkban. Fotó: Nagy Árpád
A menedékházban jelenleg 2, 4, 6, 7, 8, 9 és 10 ágyas szobákban összesen 67 személy elszállásolására van lehetőség. A nyári időszakban (július-szeptember), a májusi hétvégéken, Úrnapja ünnepén, valamint a szilveszter előtti és utáni napokban az éjszakai szállás ára 45-100 złoty között mozog. Elő- és utószezonban az ár 35 és 100 złoty között van. Komplett ágyneműért 10 złotyt, törülközőért 5 złotyt kell fizetni annak, aki ezt kéri. A recepció 8:00-21:00-ig tart nyitva, kisebb szünetet tartanak 10:00-11:00 között. A szállást 14:00-tól lehet elfoglalni, és 10:00-ig kell elhagyni. A menedékházban este 22 órától reggel 6 óráig tart az éjszakai pihenő időszaka. Szállást foglalni telefonon, vagy pedig a menedékház honlapján megtalálható elérhetőségeken lehet.
A konyha 8:00-21:00-ig van nyitva, közben 10:00-11:00-ig és 19:00-19:30-ig szünetet tartanak. Meleg ételt 5-20 złoty közötti áron vásárolhatunk. A büfében hideg italokat, üdítőket, édességeket, valamint térképeket és ajándéktárgyakat vásárolhatunk. A menedékházban éjjel-nappal térítésmentesen használható a melegvíz-szolgáltatás, ugyancsak térítésmentes a csomagmegőrző. A Lengyel-Öt-tavi menedékház a „5+ Szkoła Górska” program keretében tátrai hegyivezetők irányításával télen-nyáron tanfolyamok és túrák széles választékát kínálja a turistáknak.
A menedékházat csak gyalogosan lehet megközelíteni. A Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóból indulva, a Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Miczkiewicza) mellett kell letérni a Roztoka-völgybe (Dolina Roztoki) vezető zöld jelzésre, majd a völgy felső részén ebből balra elágazó fekete jelzés vezet közvetlenül a menedékházhoz. A menedékház tökéletes kiindulópont többek között a Sas útra (Orlą Perć), a Svinicára (Świnica), vagy a Miedziane-hágón (Szpiglasową Przełęcz) át a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető túrákhoz.

A menedékház paraméterei (2014.01.01)

Tengerszint feletti magasság: 1672 méter.
Kapacitás: 2, 4, 6, 7, 8 és 10 ágyas szobákban 67 ágy.
Megközelítési lehetőségek:
Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóból aszfaltúton, majd a keresztező zöld, majd fekete jelzésen 2 óra 50 perc.
Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóból aszfaltúton, majd a keresztező zöld, majd kék jelzésen 3 óra 5 perc.
Zazadnia parkolóból a kék, fekete, piros, majd zöld jelzésen 4 óra 45 perc.
Wierch Poroniec parkolóból a zöld, kék, fekete, piros, majd zöld jelzésen 4 óra 30 perc.
Halastótól (Morskie Oko) a kék jelzésen 2 óra.
Halastótól (Morskie Oko) a sárga jelzésen 4 óra.
A menedékházat vezeti: Maria Krzeptowska Marusarz, Marta Krzeptowska.
Telefon: +48 781 055 555.
GPS: N 49.213402°, E 20.048500°.
Megközelítési lehetőségek:
Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóból aszfaltúton, majd a keresztező zöld, majd fekete jelzésen 2 óra 50 perc.
Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóból aszfaltúton, majd a keresztező zöld, majd kék jelzésen 3 óra 5 perc.
Zazadnia parkolóból a kék, fekete, piros, majd zöld jelzésen 4 óra 45 perc.
Wierch Poroniec parkolóból a zöld, kék, fekete, piros, majd zöld jelzésen 4 óra 30 perc.
Halastótól (Morskie Oko) a kék jelzésen 2 óra.
Halastótól (Morskie Oko) a sárga jelzésen 4 óra.

Forrás: https://www.piecstawow.pl; https://portaltatrzanski.com

 

Hirdetés
Hirdetés