Itt a tavasz, nyílik a hóvirág, ébrednek a medvék Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/03/04
Hirdetés
Ha a naptárat nézzük, talán még nem látszik, de a természet lassan feléled téli álmából, és a Tátrába is visszatér a tavasz. „Ezt támasztja alá a hóvirág virágázása, melyet ebben az évben már február 21-én dokumentáltak a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóságának (TANAP) munkatársai a hegység déli, napsütötte lejtőin, 1100 méter tengerszint feletti magasságban” – mondta el Pavol Majko a TANAP Igazgatóság vezetője. Azt is elmondta, hogy a hóvirág ritkaságnak számít a Tátrai Nemzeti Park területén, ahol csupán néhány tucat hagymát regisztráltak a szakemberek. Ezzel szemben sok helyütt viszont saját kertjükben termesztik az emberek ezt a virágot, melynek virágzása a tavasz közeledtét jelzi.

 

„A Tátrában ez a növény nem olyan gyakori, mint Szlovákia déli részén, ahol a hóvirág elsősorban az ártéri, valamint a nedves erdők kedvelt virága. Ritkasága miatt a Tátrában élő virágzó hagymák még értékesebbnek számítanak” – tette hozzá Majko.

 

A nyíló hóvirágon kívül téli álmukból felébredt medvék nyomaival is találkoztak már a szakemberek, ezért arra kérik a túrázókat, legyenek óvatosak, mivel a medvék a téli álomból általában éhesen ébrednek, ilyenkor táplálék után kutatva járják az erdőt. Ezért aztán nem kizárt, hogy akár az emberi települések, vagy a vadállatok etetésére felállított vadetetők közelében is találkozhatunk élelem után kutató példányokkal.

 

 

Hirdetés
Hirdetés