Lomnici korzó lehet, Zerge szálló nem lesz Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/02/27
Hirdetés
A tervek szerint hamarosan jelentősen megváltozhat Tátralomnic arculata. Tátraváros (Mesto Vysoké Tatry) képviselői februárban fogadták el a város új rendezési tervét, ám néhány jelentős változás tervét már a terv elfogadása előtt ismertették a nyilvánossággal (ez a cikk a szavazás előtt íródott – a szerk.). Miközben a régi épületek felújítására nem találnak befektetőket, addig Tátralomnicon közel 500 méter hosszú korzót szeretnének kialakítani. Összesen 14 javaslat fekszik Tátraváros képviselőinek az asztalán a hamarosan elfogadásra kerülő új rendezési terv kapcsán. A tervek kétharmada formai és technikai jellegű, várható hatásuk szempontjából négy terv mondható jelentősnek. Az új rendezési terv egyik fénypontja a Lomnici korzó kialakítása lehet. 500 méter hosszú utca üzletekkel, éttermekkel, nyüzsgő tömeggel – így szeretnénk meghonosítani a szlovák hegyekben a lengyelországi Zakopane hangulatát. A Lomnici korzó elnevezésű projektet egy befektetői csoport 20 millió € összegből két év alatt valósulna meg.

 

A múlttal ellentétben ezúttal nem lehet a szállodai férőhelyek tömeges növekedésével számolni. „A fejlesztések során szigorúan ragaszkodunk a település határaihoz, a határokon kívül a természetek van prioritása” – mondta Iveta Bohušová önkormányzati képviselő. A képviselőnő elmondta, hogy a javaslatban ezúttal nincsenek ellentmondások, hiszen ha csak egyetlen kivételt tennének, az a későbbiekre nézve veszélyes lavinát indíthatna el.

 

A Stavunion nevű építőipari cég tulajdonosa, Ján Jankura, aki már több apartman házat épített a Magas-Tátrában, azt mondja, hogy a terv és a változások teret nyitnak az üzleti vállalkozások számára. Ennek egyik fontos eleme az előbb említett sétálóutca lehet Tátralomnicon. „Ezt össze kellene kötni a sípályák végével. Hiba lenne a síelés után a turisták tömegeit visszaengedni a szállodákba. Minden bizonnyal sokan élnének egy kis bevásárlás lehetőségével, sétálnának egyet a korzón, vagy beülnének valahová ebédelni, vacsorázni” – magyarázza a szakember. A korzót az egyik jelenlegi szálloda üzemeltetője is jó ötletnek tartja. „Fontos, hogy a korzó a tervben szereplő méretekkel valósuljon meg. A Zakopaneitól nagyobb méretű sétálóutca nem csábítaná a turistákat, akkor inkább szobájuk nyugalmát keresnék” – mondta. A tervek bírálói ugyanakkor megemlítik, hogy bár a terv foglalkozik a leendő felvonókkal, nem szerepelnek benne modern játszóterek, melyek iránt biztosan lenne kereslet.
Egy másik helyi képviselő, Peter Spitzkopf azt mondja, hogy a februári szavazás előtt minden javaslatot gondosan meg kell vizsgálni. A szavazás dönti majd el, mi válik valóra a tervekből, és mi nem. Ezzel kapcsolatban a környezetvédőknek sincsenek fenntartásai. Ahogy Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója elmondta, hogy az új endezési terv nem egy olyan valami, ami miatt nekik alapból tiltakozni kellene. „Már az előkészítési szakaszban konzultáltunk a városi képviselőkkel, akik elfogadták a javaslatainkat” – mondta az igazgató.
Ezzel ellentétben Tátraváros képviselői nem támogatják néhány egykori épület újjáépítését. Ahogy Peter Novák, a városháza építésügyi hatóságának vezetője elmondta, az önkormányzat filozófiájával összhangban több ilyen tervet is elutasított. Ezek elsősorban a természeti környezetben történő építkezések tervei voltak. „Nem támogattuk például a Zerge szálló újjáépítését a Rainer-réten, vagy a Zbojnícka koliba újjáépítését a Tarajka alatt” – tette hozzá.
Két beruházásnak köszönhetően Matlárháza és Tátrafüred kapacitása becslések szerint a legutóbbi időszakban 150 vendégággyal növekedett. Jelenleg Tátravárosban mintegy 6.700 vendégágy várja a turistákat, ami 2011-hez képest kb. 500 ággyal nagyobb befogadóképességet jelent. A Magas-Tátra régióhoz tartozó környező tátraalji falvakkal együtt a régió jelenleg 14.000 szálláshellyel rendelkezik.
A Magas-Tátra Turisztikai Egyesület vezetője azt mondja, hogy a turisztikai vállalkozások szempontjából nincs szükség sürgős fejlesztésekre. „Jelenleg az a legfontosabb, hogy kihasználjuk a meglévő kapacitásokat” – mondta. A város korábbi helyettes vezetője azt mondja, hogy a sok megalomániás tervnek, melyek egymással is ellentmondásosak, egyszerűen megálljt parancsol a gazdasági válság. „Tervek azonban vannak, elméletben az építkezésnek semmi akadálya sincs” – tette hozzá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás és fotók: https://hn.hnonline.sk

 

Hirdetés
Hirdetés