Még mindig sok a hulladék a tátrai tavakban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/11/05
Hirdetés
Október 18-án immár huszadik alkalommal merültek a búvárok a „Tiszta vizek” hulladékgyűjtési akció keretében a tátrai tavakba, ahonnan ezúttal sem jöttek fel üres kézzel. Ezúttal az Új-Csorbai-tavat, a Poprádi-tavat és a Felkai-tavat tisztították meg, ezekből összesen 45,5 kilogramm hulladékot szedtek össze. A tiszteletre méltó szám ellenére ez a mennyiség lényegesen kevesebb, mint az elmúlt években összeszedett hulladék. Ez valószínűleg annak is köszönhető, mivel a jelentősen elszaporodott algák miatti rossz látási viszonyok miatt a Csorbai-tó ezúttal első alkalommal kimaradt az akcióból. „A tó vizében a látótávolság jelenleg alig fél méter, így nincs értelme a búvároknak hulladék után kutatni” – mondta el Pavol Kráľ, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) szakembere.

 

A korábbi években hagyományosan éppen a Csorbai-tóból hozták a felszínre a legtöbb hulladékot, a búvárok. A hideg vizű tátrai tavakból ezúttal is több, oda nem illő tárgyat hozott felszínre az akcióban részt vevő 58 búvár: üvegeket, műanyag poharakat, csomagoló anyagokat találtak, de téglát, lemezdarabokat és fémcsövet is felhoztak a tavak mélyéről. Az Új-Csorbai tóban 23 búvár 13 kg. szemetet talált, ebből 8 kg. vasrúd volt. A Poprádi-tóban 24 búvár 14,5 kg. hulladékot szedett össze, míg a Felkai-tóban 11 búvár 18 kb. szemetet halászott ki a vízből, köztük egy darab csövet a régmúlt időkből. A búvárok főleg annak örülhettek, hogy reggel a vízben melegebb volt, mint a parton, hiszen a víz 4 Celsius fokos, míg a levegő reggel csupán 2 Celsius fokos volt.

 

A tátrai tavak tisztasága az immár 20 éves akciónak köszönhetően jelentősen javult. „Azt kell mondanom, hogy évről évre jobb a helyzet, és örömmel konstatálhatom, hogy egyértelműen látszik az akció hatékonysága” – mondta Kráľ. A fentieket az Új-Csorbai-tóban ezúttal merülő búvárok is megerősítették, sokan közülük már csak egy-két dobozt találtak, egyikük pedig üres kézzel jött felszínre a munka végén. A „Tiszta vizek” elmúlt 20 éves története során összesen 1339 merülést hajtottak végre, miközben 4839 kilogramm hulladékot hoztak partra az önkéntes búvárok. Ezek többsége egyszerű és kis terjedelmű hulladék volt, de találtak egy kisebb teherautót is, amelyet ki kellett emelni a vízből.
A legtöbb hulladékot (506 kg) 2004-ben hozták a felszínre, az eddigi legkevesebb szemét (kb. 50 kg) pedig 1994-ben volt a tavakban. Az elmúlt évben, 2012-ben 65 önkéntes búvár 189,5 kg. hulladékot hozott fel. Míg a múltban az építési hulladék dominált, az utóbbi években főleg az élelmiszerek csomagolóanyagai jelentik a legnagyobb tételt. A „Tiszta vizek” akció napjainkban sem veszítette el jelentőségét, így a búvároknak a TANAP felügyelete mellett továbbra is biztosítani kell a tátrai tavak tisztán tartását.

 

 

Hirdetés
Hirdetés