Turisták számára is elérhetővé válhat a Gerlachfalvi-, a Lomnici-, a Jég-völgyi- és a Tátra-csúcs Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/10/28
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) készülőben lévő új látogatási rendje szerint a turisták számára is elérhető lesz a Gerlachfalvi-csúcs és több más, eddig csak hegymászók által mászott csúcs a Magas-Tátrában. A Tátra legmagasabb csúcsa például egy erre a célra kijelölt útvonalon lesz elérhető. „Tisztában vagyunk vele, hogy a mai rendelkezések bizonyos fejezeteit felül kell vizsgálni. Ezek már átmentek egy szakértői egyeztetésen, és majd az idő megmutatja, hogy ezek a változások milyen mértékben és mikor valósulnak meg” – mondta Pavol Majko, a TANAP Igazgatóság igazgatója. Az új látogatási rend tartalmazza a sítúra útvonalak bővítését is.

 

A Magas-Tátrában a tervezett bővítések szerint a sítúrázók használhatják majd a Tarajkáról (Hrebienok) a Nagyszalóki-csúcsra (Slavkovský štít) a központi vályúban vezető útvonalat, elérhető lesz a Pátria (Patria) a Malompataki-völgyből (Mlynická dolina), a Menguszfalvi-völgyben (Mengusovská dolina) a Poprádi-tótól (Popradské pleso) a Felső-Kapor-hágón (Vyšné Kôprovské sedlo) keresztül a Kapor-csúcs (Kôprovský štít), ugyancsak a Menguszfalvi-völgyben a Békás-tavakon (Žabie plesá) keresztül a Hunfalvy-hágó (Sedlo Váha). Ezen kívül elérhető lesz Lysza Polanáról (Lysá Poľana) a Lengyel-nyergen (Poľský hrebeň) keresztül a Sziléziai-ház (Sliezsky dom), valamint a Gyopár menedékháztól (Chata Plesnivec) a Nagy-Fehér-tó (Veľké Biele pleso) mellett a Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese).

 

A javaslatból kikerült a sífutók számára az összes erdei utak használatának lehetősége, de a jelzett turistautakat sífutó útvonalként is szerepelnek. Változások várhatók a kijelölt alpesi sípályák körében is. Míg a korábbi látogatási rend konkrétan megnevezte Csorbatón a Szoliszkó, Ótátrafüreden a Tarajka, Tátralomnicon a Start, vagy Zárban a Strednica sípályákat, addig az új javaslat már csak általánosságban jelöli meg a sízésre alkalmas területeket, mint pl. Csorbató, Ótátrafüred, Tátralomnic és Zár. Az új látogatási rend egyik újdonsága a hegység néhány barlangjához történő hozzáférés engedélyezése lesz. Ezek pl. a Zúgó-pince (Hučivá diera) a Bélai-Tátrában, valamint az Elektrárenská jaskyňa Barlangliget közelében. Az új látogatási rend is tartalmazza a jelenleg érvényes téli korlátozásokat a jelzett turistautak használatát illetően.
Az igazgató szerint az új látogatási rend életbe lépésnek időpontját jelenleg nehéz lenne meghatározni. „Meg kell várni a természetvédelemről szóló törvény módosítását, amely jövő év januárjában várható” – tette hozzá Majko. Szavai szerint az új látogatási rendet a TANAP ugyancsak kidolgozás alatt álló új zónabeosztásával együtt lenne célszerű életbe léptetni.
Az új látogatási rend tervezete szerint az alábbi útvonalak válhatnak hozzáférhetővé a turisták számára:
Ø A Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) a Sziléziai-háztól (Sliezský dom) a Gerlachfalvi-próbán (Velická próba) és a Batizfalvi-próbán (Batizovská próba) keresztül a Batizfalvi-tó (Batizovské pleso) irányában.
Ø Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo) – Lomnici-csúcs (Lomnický štít).
Ø Zöld-tó (Zelené pleso) – Téry-horohos (Baranie sedlo) – Zöld-tavi-csúcs (Baranie rohy) – Téry-menedékház (Téryho chata).
Ø Téry-menedékház (Téryho chata) – Kis-Nyereg-hágó (Sedielko) – Jég-völgyi-csúcs (Ľadový štít) – Markazit-torony (Malý Ľadový štít).
Ø Batizfalvi-völgy (Batizovská dolina) – Koncsiszta (Končistá).
Ø Hunfalvy-hágó (Sedlo Váha) – Kakas-csorba (Kohútik) – Tátra-csúcs (Vysoká).

 

Forrás: https://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: photobucket.sk

 

Hirdetés
Hirdetés