Podbanszkó Csendes-völgy Sima-hágó Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/19
Hirdetés
Podbanszkó (950 m) – a sárga jelzésen Csendes-völgy elágazás (983 m) – a Toman-völgybe vezető egykori turistaút elágazása (1164 m, 3:15 ó) – a piros jelzés elágazás a Gáspár-csúcs alatt (1265 m, 0:45 ó) – a piros jelzésen Retesz-hágó (1879 m, 2:00 ó) – Sima-hágó (1993 m, 0:15 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon 5:15 óra. Teljes menetidő 11:30 óra.

 

 

 

A parkolóból a Béla-patak hídján átkelve balra indulunk, majd a zöld jelzésű turistaút elágazásától továbbra is a sárga jelzésen megyünk tovább az aszfaltozott úton, jelentős emelkedés nélkül a Csendes-völgy mélyén, egykor gyönyörű, mára azonban a szúkárok miatt erősen károsodott erdei környezetben. Jobb oldalon a Liptói-Kereszt-hegy kiterjesztett nyúlványai láthatók számos völggyel és vályúval.

 

 

Elérjük a Toman-völgybe vezető, 2008-ban lezárt turistaút elágazását, majd egyre szebb panoráma nyílik az előttünk északnyugati irányban magasodó Vörös-hegyek csoportjára. Az elágazástól jelzésünk továbbra is az aszfaltozott erdei úton vezet, majd a Csendes-patak hídján át elérjük a Gáspár-csúcs alatti útelágazást. Ennek közelében immár a piros jelzésű úton megyünk tovább, és egy nagy fordulónál hamarosan véget ér az aszfaltozott út. Innen eleinte széles, majd egyre szűkülő turistaösvényen megyünk tovább, amely mérsékelt emelkedéssel, tisztásokon és erdős területeken váltakozva visz egyre feljebb a Hátsó-Csendes-völgyben. Jobbra a Sima-hegy délnyugati oldalgerince, végén a Nagy-Kapor-tetővel, balra pedig a Tátra főgerince határolja utunkat. Később füves-sziklás terepen meredeken szerpentinezve emelkedünk felfelé, majd egy hosszú bal kanyar után érkezünk meg a Retesz-hágó széles nyílásába. Innen egy rövid emelkedő végén érjük el a Tátra főgerincén, egyúttal a mai szlovák-lengyel határon található Sima-hágót. Vissza ugyanezen az útvonalon, vagy a Kapor-völgyön keresztül a Három-forráshoz.
FIGYELEM:
Ø  A Csendes-völgyben futó sárga jelzésű turistaút a szilárd burkolatú út végétől november 1. és június 15. között a téli zárlat miatt lezárva!
Az út nehézsége: közepesen nehéz (a végén fárasztó) egész napos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Vörös-hegyek – a Csendes-völgy zárlatában húzódó mészkőgerinc, amely a Toman-hágótól (1686 m) a Konrád-púpig (2005 m) terjed, legmagasabb pontja a Vésett-kő (2122 m). A nagyrészt mészkő alkotta területet klf. karsztos képződmények, főleg szakadékok jellemzik. Ilyenek pl. a Hátsó-dűlő (Zadný úplaz, 96 m), a Jeges-szakadék (Ľadová priepasť, 60 m) és a Kresanica (71 m), valamint a Felvidék legmagasabban fekvő barlangja, a Felső-Kresanica (Vyšná Kresanica, 2081 m).
Ø  A Vörös-hegyek nevét a hegyoldalt borító szittyó (Juncus trifidus) jellegzetes őszi színe után kapta.
Ø  A Sima-hágóról gyönyörű kilátás nyílik a Lengyel-Öt-tó völgyére.
Az útvonal teljes hossza: 17,5 km.
Legmagasabb pont: Sima-hágó (1993 m)
Legalacsonyabb pont: Podbanszkó (950 m.)
Szintkülönbség: 1043 m.

 

Forrás, magassági profil és virtuális túra: https://kamnahory.sk; 250 tátrai túra; Fotó: www.tatry.cz

 

Hirdetés
Hirdetés