Tátraszéplak Kis-Viszoka Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/06/27
Hirdetés
Kilátás a Kis-Viszokáról. Fotó: hiking.sk
Tátraszéplak (1005 m) – a zöld jelzésen Felkai-híd elágazás 1304 m, (1:00 ó) – Alsó-Felkai-rét elágazás (1562 m) – Felkai-tó (1663 m, 1:00 ó) – Örököseső – Virágoskert (1820 m) – Felkai-Hosszú-tó (1945 m) – Lengyel-nyereg (2200 m, 2:00 ó) – a sárga jelzésen Kis-Viszoka (2429 m, 0:45 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon. Teljes menetidő 8:25 óra.
Tátraszéplakon az autóbuszmegálló melletti parkolóból aszfaltozott úton indulunk észak felé. Az aszfaltút hamarosan jobbra kanyarodik, a zöld jelzésű turistaút viszont egyenesen halad tovább. Később rövid szakaszon ismét keresztezzük az aszfaltozott utat, majd azt újfent elhagyva az erődben meredeken emelkedünk a Felkai-hídnál található elágazásig. Tovább megyünk felfelé, az ösvény meglehetősen meredeken emelkedik az erdőben. Ismét keresztezzük a patakot, majd a gyér növényzettel benőtt, nagy kiterjedésű Alsó-Felkai-rétre érkezünk. A tisztás északi szélétől immár a törpefenyőben folytatjuk utunkat a Felkai-tó déli partján lévő hídig, ahol keresztezzük a piros jelzésű felső turistautat. Ettől a ponttól 50 méterre balra áll a Sziléziai-ház. A Felkai-tó keleti partján megyünk tovább, majd a tavat magunk mögött hagyva egy törmelékes szerpentinen emelkedünk az Örökös-eső állandóan nedves sziklafala felé. Innen jól kirakott sziklalépcsőkön jutunk fel a Felkai-völgy középső, Virágoskert nevű részébe. Jobbra impozáns kilátás nyílik a Gránát-falra, balra pedig a Gerlachfalvi-csúcs hatalmas masszívumára. A napjainkban füves egykori tófenéken vezet tovább az út, amely a Kerek-domb déli oldalát balról megkerülve enyhén emelkedik a Felkai-Hosszú-tó felé. A tó fölött kezdődik az egyik leghosszabb tátrai sziklavályú, a Karcsmar-folyosó. Az út lassan emelkedik a völgyzárlatot képező sziklafal felé, amelyet rövid szerpentinekben a Kis-Viszoka sziklafala alatt található Lengyel-nyereg nevű sziklás hágónál ér el. A Lengyel-nyeregből rövid, de meredek szerpentineken indulunk tovább a délnyugati gerinc jobb oldalán, ahol kisebb teraszokon, végül törmelékes lejtőn jutunk fel a Kis-Viszoka csúcsára. Vissza ugyanezen az útvonalon, vagy a Rovátkán keresztül a Nagy-Tarpataki-völgybe, vagy pedig a Poduplaszki-völgyön át Lysza Polanára.
Tátraszéplak - Kis-Viszoka
Tátraszéplak - Kis-Viszoka - Lysza Polana
FIGYELEM:
Ø  Az útvonal Felkai-tó – Kis-Viszoka közötti része november 1-től június 15-ig a téli zárlat miatt lezárva.
Ø  A Lengyel-nyereg alatti, nyári hóval borított területeken fokozott óvatosság szükséges.
Az út nehézsége: nehéz, egész napos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Sziléziai-ház (1667 m), Felkai-tó (1663 m), Felkai-vízesés, Felkai-Hosszú-tó (1945 m)
Ø  Gránát-fal, Örökös-eső, Karcsmar-folyosó
Ø  A Kis-Viszoka kilátása a Magas-Tátra középpontjában elfoglalt helye miatt az egyik legszebb a Tátrában. Nyugat felé a Tengerszem-csúcs és a Tátra-csúcs dominál, dél felé a Gerlachfalvi-csúcs, délkeletre a Bibircs és a Nagyszalóki-csúcs, keleti irányban pedig látható a Nagy-Tarpataki-völgy, a Lomnici-csúcs, a Jég-völgyi-csúcs, a Fecske-torony, északra pedig egészen közelinek tűnik a Közép-hegység.
Az útvonal teljes hossza: 7,9 km.
Legmagasabb pont: Kis-Viszoka (2429 m.)
Legalacsonyabb pont: Tátraszéplak (1005 m.)
Szintkülönbség: 1424 m.
Lehetséges útvariációk:
Ø  Kis-Viszoka – a sárga jelzésen Lengyel-nyereg (2200 m, 0:30 ó) – a zöld jelzésen a Lengyel-nyereg alatti elágazás (0:15 ó) – a kék jelzésen Rovátka (2288 m, 0:30 ó) – Hosszú-tavi menedékház (1960 m, 1:00 ó) – Rainer-rét (1304 m, 1:55 ó) – a piros jelzésen Tarajka (1284 m, 0:20 ó). Teljes menetidő 4:30 óra.
Ø  Kis-Viszoka – a sárga jelzésen Lengyel-nyereg (2200 m, 0:30 ó) – a zöld jelzésen a Lengyel-nyereg alatti elágazás (0:15 ó) – Lysza Polana (971 m, 5:00 ó). Teljes menetidő 5:45 óra.
Hirdetés