Csorbató - Tengerszem-csúcs

Csorbató - Tengerszem-csúcs

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/06/13
A Tengerszem-csúcsról nyíló kilátás a legszebbek és a legkiterjedtebbek közé tartozik a Magas-Tátrában.
Hirdetés

Csorbató - Tengerszem-csúcs túra: 9,5 km, 1153 m szint

Csorbató (1346 m) – a piros jelzésen Poprádi-tó (1494 m, 1:05 ó) – a kék jelzésen a Békás-patak melletti elágazásig (1620 m, 0:35 ó) – a piros jelzésen Békás-tavak – Hunfalvy-völgyi menedékház (2250 m) – Hunfalvy-hágó (2340 m, 2:00 ó) – Tengerszem-csúcs (2499 m, 0:45 ó). Menetidő felfelé: 4:25 óra. Vissza ugyanezen az útvonalon 3:35 óra. Teljes menetidő: 8:00 óra.
A Pátria Hotel előtti kereszteződéstől a piros jelzésen indulunk el a Felső turistaúton (Tatranská Magistrála), átmegyünk a Malompatak fölött átívelő hídon, és az erdőben vezető úton megkezdjük az egyenletes emelkedést a Bástya-hát felé. Egyre gyérülő növényzetben érjük el az ún. „téli út” elágazását, mi azonban a piros jelzésen folytatjuk utunkat (amely abban az időszakban, amikor hó takarja a turistautat nem használható, ilyenkor a zöld jelzésű „téli úton” érhetjük el a Poprádi-tavat). A kereszteződést elhagyva az ösvény rövid ideig még az erdőben vezet, majd kinyílik a láthatár, és a Pátria lejtői alatt az út egyre jobban lejteni kezd, egészen a Hincó-patakon átívelő hídig. Innen pár perc emelkedő után érjük el a Poprádi-tó melletti kereszteződést, ahonnan aszfaltozott úton mehetünk le a tó partján álló menedékházig.
Innen a kék jelzésű, eleinte erdőben vezető ösvényen emelkedünk egyre feljebb, majd megérkezünk a Menguszfalvi-völgy törpefenyő sávjában a Békás-patak melletti útelágazáshoz. A kereszteződésben jobbra fordulunk, és azonnal meredeken emelkedni kezdünk a törpefenyők között vezető köves ösvényen. Elhaladunk egy hatalmas szikla, az ún. Hincó-szikla mellett, majd átmegyünk a Békás-patak hídján, és megkezdjük a szerpentinezést felfelé, a Békás-tavi-völgy szélén emelkedő jellegzetes szikla, a Wachterka felé (eredetileg ezen a sziklán volt elhelyezve Wachter Jenő emléktáblája). Az ösvény később a Nagy-Békás-tó felett vezet, majd az egyenletesen emelkedő út végén egy rövid, de meredek sziklafal alá jutunk, amelyet láncok segítségével lehet leküzdeni (nyári hóval vagy jéggel borítva különösen veszélyes). A láncokat magunk mögött hagyva egy laposabb szakasz vezet a vízesés tetejéig, majd immár a Hunfalvy-völgyecskében meredeken emelkedő sziklás útvonalon érjük el a Hunfalvy-völgyi menedékházat.
A menedékháztól a völgy bal oldalán szerpentinezünk fel a Hunfalvy-hágóba. A hágóból balra, a Tengerszem-csúcs délnyugati oldalán folytatjuk a lassú emelkedést, majd átmegyünk egy jellegzetes sziklabordán. A borda másik oldalán néhány métert lefelé vezet az út, majd a főcsúcs déli falán jutunk egyre magasabbra, és végül meredek szerpentinen érjük el a kilátásáról híres Tengerszem-csúcsot.
FIGYELEM:
Ø  A Bástya-hát alatti piros jelzésű útvonal a hóval fedett időszakban lezárva! Helyette a zöld jelzésű, ún. „téli út” vezet a Poprádi-tóhoz.
Az út nehézsége: nehéz, egész napos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Poprádi-tó (1494 m)
Ø  Menguszfalvi-Békás-tavak (1918, 1919 és 2053 m)
Ø  Hunfalvy-völgyi menedékház (2250 m) – a legmagasabban fekvő tátrai menedékház
Ø  A Tengerszem-csúcsról nyíló kilátás a legszebbek és a legkiterjedtebbek közé tartozik a Magas-Tátrában!
Az útvonal teljes hossza: 9,44 km.
Ebből emelkedő rész: 8,78 km. (93 %)
Ebből süllyedő rész: 0,66 km. (7 %)
Legmagasabb pont: Tengerszem-csúcs (2499 m.)
Legalacsonyabb pont: Csorbató (1346 m.)
Szintkülönbség: 1153 m.
Legmeredekebb szakasz felfelé: 250 méter hosszban, kb. 500 méterrel e menedékház előtt.
Hirdetés
Hirdetés