Podbanszkó Csendes-völgy Száraz-hágó Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/05/16
Hirdetés
Podbanszkó (950 m) – a sárga jelzésen Csendes-völgy elágazás (983 m) – a Toman-völgybe vezető egykori turistaút elágazása (1164 m, 3:15 ó) – a piros jelzés elágazás a Gáspár-csúcs alatt (1265 m, 0:45 ó) – Száraz-hágó (1949 m, 2:00 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon 5:00 óra. Teljes menetidő 11:00 óra.
A parkolóból a Béla-patak hídján átkelve balra indulunk, majd a zöld jelzésű turistaút elágazásától továbbra is a sárga jelzésen megyünk tovább az aszfaltozott úton, jelentős emelkedés nélkül a Csendes-völgy mélyén, egykor gyönyörű, mára azonban a szúkárok miatt erősen károsodott erdei környezetben. Jobb oldalon a Liptói-Kereszt-hegy kiterjesztett nyúlványai láthatók számos völggyel és vályúval. Elérjük a Toman-völgybe vezető, 2008-ban lezárt turistaút elágazását, majd egyre szebb panoráma nyílik az előttünk északnyugati irányban magasodó Vörös-hegyek csoportjára.
Az elágazástól jelzésünk továbbra is az aszfaltozott erdei úton vezet, majd a Csendes-patak hídján át elérjük a Gáspár-csúcs alatti útelágazást. Ennek közelében, immár a piros jelzésű útvonalon hamarosan véget ér az aszfaltozott út, mi azonban innen már turistaösvényen megyünk tovább, végig a sárga jelzést követve. Bal felé átlósan indulunk felfelé eleinte tisztásokon, később erdős hegyoldalon a Goryczka-halom déli lejtőin. A Beszkid délnyugati nyúlványait elérve hosszú szerpentineken kapaszkodunk egyre feljebb a meredek hegyoldalon, ahol a Beszkidtől balra érkezünk meg a Száraz-hágóba. A hágóból szinte karnyújtásnyira található a Gáspár-csúcs. Vissza ugyanezen az úton.
FIGYELEM:
Ø  A Csendes-völgyben futó sárga jelzésű turistaút a szilárd burkolatú út végétől november 1. és június 15. között a téli zárlat miatt lezárva!
Az út nehézsége: közepesen nehéz (alapjában nem nehéz, csak a végén fárasztó) egész napos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Vörös-hegyek – a Csendes-völgy zárlatában húzódó mészkőgerinc, amely a Toman-hágótól (1686 m) a Konrád-púpig (2005 m) terjed, legmagasabb pontja a Vésett-kő (2122 m). A nagyrészt mészkő alkotta területet klf. karsztos képződmények, főleg szakadékok jellemzik. Ilyenek pl. a Hátsó-dűlő (Zadný úplaz, 96 m), a Jeges-szakadék (Ľadová priepasť, 60 m) és a Kresanica (71 m), valamint a Felvidék legmagasabban fekvő barlangja, a Felső-Kresanica (Vyšná Kresanica, 2081 m).
Ø  A Vörös-hegyek nevét a hegyoldalt borító szittyó (Juncus trifidus) jellegzetes őszi színe után kapta.
Az útvonal teljes hossza: 16 km.
Legmagasabb pont: Száraz-hágó (1949 m)
Legalacsonyabb pont: Podbanszkó (950 m.)
Szintkülönbség: 999 m.
Forrás és virtuális túra: https://kamnahory.sk; 250 tátrai túra; Fotó: panoramio.com
Hirdetés
Hirdetés