Három-forrás Fenyves-tavi-völgy Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/05/30
Hirdetés
Alsó-Fenyves-tó; Fotó: fotopb.sk
Három-forrás (1141 m) – a kék jelzésen Kis-hát alatti kereszteződés (1104 m, 0:30 ó) – jelzés nélküli elágazás az Alsó-Nefcer-vízeséshez (1160 m) – a zöld jelzés elágazása a Hincó-völgy torkolatánál (1411 m, 2:30 ó) – a piros jelzés elágazása a Kolbenheyer-völgy torkolatánál (1490 m, 0:15 ó) – a piros jelzésen Alsó-Fenyves-tó (1674 m, 1:00 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon 4:00 óra. Teljes menetidő 8:15 óra.
A Három-forrás erdészháztól a kék jelzésen indulva eleinte egy tisztáson, majd az erdőn át emelkedünk felfelé, keresztezzük a Kis-hát alacsony hegyhátát, majd hosszú szerpentinen ereszkedünk le a Kapor-völgyben lévő útelágazáshoz. Innen a Kapor-völgyben futó aszfaltozott erdei úton enyhe emelkedéssel tartunk felfelé a völgyben, néhány alkalommal keresztezve a Kapor-patakot. Az út jobb oldalán látható a Kriván (2494 m) hatalmas tömbje, a völgy bal oldalát a Liptói-Tátrához tartozó Liptói-tető gerince alkotja, amelynek legmagasabb pontja a Nagy-Kapor-tető. A Kriván alatti, turisták előtt elzárt Nefcer-völgy hatalmas küszöbén található az Alsó-Nefcer-vízesés, amelyhez egy jobbra elágazó rövid ösvényen juthatunk el. A völgy felső részében tisztásokon és erdős területeken keresztül érjük el a Hincó-völgybe vezető útelágazást. Innen a zöld jelzésen folytatjuk tovább utunkat a Retesz-hágóba vezető újabb útelágazásig. Az elágazástól a piros jelzésen megyünk tovább a Fenyves-tavi-völgy felé, előbb erdőben, később törpefenyőben. Jobb kéz felé látható a Fenyves-völgyi-vízesés, majd a vízesés szintje fölé érve turistaút az Alsó-Fenyves-tó partján ér véget.
FIGYELEM:
Ø  A Kapor-völgyben futó kék jelzésű turistaút a Nefcer-völgy torkolatáról felfelé november 1. és június 15. között a téli zárlat miatt lezárva!
Az út nehézsége: közepesen nehéz, egész napos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Alsó-Nefcer-vízesés – 80 m-es magasságával a Felvidék legmagasabb vízesése a Nefcer-völgy alsó részén.
Ø  Fenyves-völgyi-vízesés – 30 m magas vízesés a Fenyves-tavi-völgyben.
Ø  Alsó-Fenyves-tó, amely 12 hektáros területével a Magas-Tátra déli oldalának 3. legnagyobb tava.
Ø  A Kapor-völgy (Kôprova dolina) szlovák elnevezése a havasi gyepek övezetében előforduló, sárga szárú havasi medvegyökér (Ligusticum mutellina) szlovák nevéből (kôprovníček bezobalový) származik, amely az egész vegetációs időszakban megtalálható a völgyben.
Az útvonal teljes hossza: 10,4 km.
Legmagasabb pont: Alsó-Fenyves-tó (1674 m)
Legalacsonyabb pont: Három-forrás (1141 m)
Szintkülönbség: 533 m.
Hirdetés
Hirdetés