Újabb medve kapott nyomkövető gallért a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/04/23
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park Igazgatósága (Správa TANAPu), a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (Státne lesy TANAPu), valamint a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) együttműködésének eredményeképpen április 18-án újabb medvét láttak el műholdas nyomkövető gallérral. A szlovák és lengyel együttműködésben megvalósuló projekt keretében ezúttal a Liptói-Tátra határ menti térségében sikerült befogni egy medvét, akit Valérnak neveztek el. A műholdas nyomkövetőnek köszönhetően a szlovák és lengyel szakemberek nyomon tudják követni a medve mozgását. viselkedését, szokásait. „A közelmúltban végzett megfigyelések, valamint a DNS vizsgálatok megerősítették, hogy ez a medve a Tátra szlovák és lengyel oldala között vándorol, hiszen a medvék nem ismerik a határokat. A telemetriás nyakörvvel ellátott medvék megfigyelése alapvetően hozzájárul az állatok viselkedésének megértéséhez” – mondta Pavol Majko, a TANAP Igazgatóság vezetője.

 

A csapda segítségével befogott hím medve súlya 183 kg, kora 8-10 év lehet. A befogásra használt csapda közelében felállított fotócsapda felvétele megerősítette, hogy az állat csütörtökön éjjel 2:00 óra körül került be a csapdába. A szakemberek a befogás napjának névnapja után Valérnak nevezték el, a szlovák környezetvédők néhány éve már ezt a gyakorlatot alkalmazzák a befogott állatok elnevezését illetően. Így kapott nevet a korábban nyomkövetővel ellátott Mišo és Galina is. A fotócsapdák felvételeinek elemzése során kiderült, hogy csütörtök este még egy medve kószált a fotócsapda közelében, őt azonban Valér befogása valószínűleg elkergette a helyszínről. „Rudolfnak ebben az esetben még sikerült elmenekülnie” – tette hozzá Majko.

 

A TANAP Igazgatósága immár hatodik éve alkalmazza a medvék megfigyelésére a telemetriás nyakörvet. Ez alatt az időszak alatt hat medvére sikerült nyomkövetőt elhelyezni. Valér az első medve, amelyre már szlovák-lengyel együttműködés keretében került nyomkövető. Korábban a Mišo, Zita, Galina, Hedvig és Vlado nevű medvék kaptak ilyen nyakörvet, közülük az első kettőn már nincs rajta az eszköz. A nyakörvek kb. 2 évig szolgáltatnak adatokat a környezetvédőknek. Ezután nem csupán megszüntetik a figyelést, hanem le is szedik a medvék nyakáról az eszközt. Valér esetében ez a lengyel szakemberek feladata lesz majd.
A szakemberek még idén tavasszal újabb medvét terveznek műholdas nyomkövetővel ellátni. Ezúttal egy ún. „konténeres” medvét szeretnének befogni, amely előszeretettel látogatja a Tátraváros szemétgyűjtő konténereit.
Forrás: https://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés