Tarajka - Sziléziai ház túra leírása

Tarajka - Sziléziai ház túra leírása

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/04/04
Tarajka (1285 m) – a piros jelzésen Nagyszalóki-csúcs elágazás (1356 m) – Szalóki-tavak (1680 m) - Sziléziai-ház (1667 m, 2:05 ó).
Hirdetés
Tarajka (1285 m) – a piros jelzésen Nagyszalóki-csúcs elágazás (1356 m) – Szalóki-tavak (1680 m) - Sziléziai-ház (1667 m, 2:05 ó). Vissza ugyanezen az úton 1:35 óra. Teljes menetidő 3:20 óra.

Az útvonal leírása

A Tarajkáról nyugat felé indulunk az erdőben a piros jelzésű felső turistaúton. Mérsékelt emelkedéssel érjük el a Nagyszalóki-csúcsra vezető kék jelzésű turistaút kereszteződését, ahonnan továbbra is az erdőben, rövid szakaszon meredeken, majd hosszan mérsékelten emelkedve folytatjuk az utat felfelé. Az erdőt fokozatosan felváltja a törpefenyő, amelyben továbbra is mérsékelten meredek és meredekebb szakaszok váltják egymást. Egy hosszú jobb kanyarban elhaladunk a törpefenyők által elrejtett kicsiny Szalóki-tavacskák mellett, majd a Szénaboglya déli oldalában traverzálunk, ahol az útvonal enyhén hullámossá válik és csökken a meredeksége, utolsó szakaszán pedig csaknem vízszintessé változik.
Ezen a szakaszon található az útvonal egyetlen sziklás része, amely téli körülmények között, lejegesedve veszélyes lehet. A Felső-Felkai-réten, az egykori Hunfalvy-kunyhó maradványai mellet elhaladva hamarosan elérjük a Felkai-tó melletti kereszteződést, átmegyünk a hídon, és pár lépés után megérkezünk a már messziről látható Sziléziai-házhoz.
Az út nehézsége: könnyű, rövid túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  A Sziléziai-ház (1667 m) a Felkai-tó partján
Ø  Szalóki-tavacskák a Felső turistaút jobb oldalán, a sűrű törpefenyőben megbújva.
Tarajka  Sziléziai-ház-1
Sziléziai ház hegyi szálló
Tarajka Sziléziai-ház-1
Forrás: Nagy Árpád
Az útvonal teljes hossza: 5,7 km.
Legmagasabb pont: Sziléziai-ház (1667 m)
Legalacsonyabb pont: Tarajka (1284 m.)
Szintkülönbség: 383 m.
Hirdetés
Hirdetés