A Giewont keresztje, április 2-án megvilágítva Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/04/02
Hirdetés
A kereszt egy jellegzetes, messziről is jól felismerhető része Zakopane városképének. Immár 112 éve áll a Giewont tetején, 1901. augusztus 19-én van az évfordulója az úgynevezett „Alvó lovag” legmagasabb ormán a kereszt felállításának és felszentelésének, amellyel Jézus Krisztus születésének 1900. évfordulójáról emlékeztek meg. A keresztállítás szokása az olasz városokból származik, ahol az 1900-as jubileumi évben kereszteket emeltek a hegyek tetején. A Giewont tetején az akkori zakopanei plébános, Kazimierz Kaszelewski kezdeményezésére állították fel a keresztet, a góralok támogatásának köszönhetően. A tízegynéhány méter magas keresztet a krakkói gyáros, Józef Górecki tervezte, és az ő üzemében állították elő, összesen 400 különálló alkatrészből, melyek összsúlya 1819 kg. volt. A keresztet vonattal szállították Zakopanéba, az elemeket 18 góral szekéren vitték a Tátrába, a Konrád-völgybe. A Pokol-völgy (Piekiełka) nevű katlantól a góralok a vállukon vitték tovább az alkatrészeket. A kereszt alapozásához szükséges cementet és vizet szintén emberi erővel kellett feljuttatni a csúcsra, a betonalap megszilárdulása 6 napot vett igénybe.

 

A keresztet 1901. augusztus 19-én szentmise keretében szentelték fel, amelyen mintegy 300 személy vett részt. Az aktus résztvevői egy fehér zászló felvonásával jelezték a zakopanei plébániatemplom előtt, a Krupówkin összegyűlt híveknek a felszentelés megtörténtét, ahol ezután megkongatták a harangokat. A kereszt magassága 17,5 méter, alapozásához 2,5 méter mély üreget ástak a sziklába, vízszintes karjainak hosszúsága 5,5 méter. 1997-ben, II. János Pál pápa zakopanei látogatását megelőzően megváltoztatták a város címerét, az új címeren a Giewont keresztje látható, lábainál Szent Péter vatikáni címerének keresztben elhelyezett kulcsaival.

 

A Giewonton álló hatalmas kereszt azonban veszélyeket is hordoz magában, hiszen villámlás és mennydörgés közben magához vonzza a villámokat. 1937. augusztus 19-én történt az eddigi legsúlyosabb baleset, amikor a keresztbe belecsapó villám megölt 4 embert, 13 továbbit pedig megsebesített. 2006. májusa óta a kereszt másolata áll a Balti-tenger partján található Pustkowo településen, és még két másik településen Lengyelországban. 2007. szeptember 6-án a keresztet felvették a kis-lengyelországi műemlékek listájára.
A Giewont a legnépszerűbb hegyi célpont a lengyel turisták körében. Maga a kereszt is vallásos zarándoklatok célpontját képezi, így pl. minden év augusztus 19-én, a kereszt felszentelésének évfordulóján, valamint szeptember 14-én, a Szent kereszt felmagasztalásának ünnepén. Mindkét napon a zakopanei Szent Kereszt plébániatemplomból zarándoklat indul a Giewont tetejére.
2005, Boldog II. János Pál, a lengyelek nagy pápájának halála óta minden évben április 2-án, 21 óra 37 perckor, éppen abban a percben, amikor a pápa örökre lehunyta szemét, felragyog a kereszt Zakopane fölött. Ezen a napon zakopanei polgárok egy csoportja az esti órákban felmegy a Giewontra, és megvilágítja a keresztet. Néha sajnos előfordult, hogy az alacsony felhőzet vagy a köd miatt nem volt látható a városból, legtöbbször azonban gond nélkül megfigyelhető a fáklyákkal kivilágított kereszt.
Hirdetés