Ébredezik a Tátra állatvilága Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/04/05
Hirdetés
A Tátra téli álmot alvó állatai lassan felébrednek téli álmukból. A reggelek bizony még fagyosak a Tátrában, a sípályák még síelők hangjától visszhangzanak, az erdős völgyek azonban már éledeznek a téli álomból. A melegedő időjárás a vackokból, barlangokból, üregekből egyre több állatot csalogat elő. Mint minden évben, ezúttal is a medvék ébrednek fel elsőként téli álmukból. Az első mormoták felébredése májusban várható, az énekesmadarak éneke azonban már mostanában is hallható, és Csorbatón is ilyentájt jelennek meg az első gólyák. A tátrai erdőkben éledezik a tavasz. A magasabban fekvő pályákon még síelnek, de a hegyek lábainál már a madarak trillázása hallatszik. Néhány medve rendszerint már február végén felébred téli álmából. Egy-egy rövidebb melegedési időszak előcsábítja őket téli barlangjukból, de az ilyenkor még rendszerint visszatérő hideg és fagyos idő visszakényszeríti őket vackukba. Jozef Hybler, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) Állami Erdészetének zoológusa szerint a szőrös állatok ébredésének időpontja a Tátrában általában március végén van.

 

„A medvék nőstényei a kölykökkel ennél hosszabb ideig a barlangjukban maradnak, különösen az északi lejtőkön. Március végén a tátrai medvepopuláció mintegy fele már ébren szokott lenni” – mondta a zoológus. A tátrai mormoták viszont, a tavaszi napsütés ellenére ilyenkor még általában téli járataikban tartózkodnak. A szakember szerint a mormoták általában május elején párosodnak, ekkorra már mindannyian előbújnak téli járataikból. Ilyenkor egy erdei séta a szokásosnál is emlékezetesebb lehet a turisták számára.

 

Az erdészek ezekben a napokban hallják az első gólyák kelepelését a Tátrai déli lejtőin, a melegebb országokban áttelelő énekesmadarak közül pedig már hazatérnek a mezei pacsirták (Alauda arvensis), a barázdabillegetők (Motacilla alba), a seregélyek (Sturnus vulgaris) és az örvös galambok (Columba palumbus). Kora hajnalban az európai törpekuvik (Glaucidium passerinum) és a gatyáskuvik (Aegolius funereus) duettjét hallhatjuk, közvetlenül utána az énekes rigó (Turdus philomelos), a léprigó (Turdus viscivorus és az örvös rigó (Turdus torquatus) áriázik. A tátrai erdőkben tavasszal reggeltől estiig énekesmadarak sokasága koncertezik. „Már távolról hallatszik a fekete harkály (Dryocopus martius), a nagy fakopáncs (Dendrocopos major) és a háromujjú harkály (Picoides tridactylus) kopácsolása, amellyel azt jelzik a tojóknak, hogy előkészítették a fészkelő helyet” – mondta el Vladimír Michalec, a TANAP erdésze. Napról napra egyre több vidáman éneklő madár hangját lehet felismerni. „Még az esti sötétedéssel elcsendesedő erdőben is hallhatunk madárhangot, ekkor a baglyok üvöltésétől visszhangzanak az erdők. Egy kis szerencsével alkonyatkor megpillanthatjuk a tavasz hírnöke, az erdei szalonka (Scolopax rusticola) sziluettjét” – mondja lelkesen az erdész.
Forrás: https://www.cas.sk; https://www.cas.sk; Fotó: Naturfoto.cz (Nagy fakopáncs)
Hirdetés
Hirdetés