Összefogás a TANAP szabályok enyhítéséért Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/02/04
Hirdetés

 

 

A hegyekben történő szabad mozgás engedélyezése a fő célja a 2012. szeptemberében megalakult „Hegyeink” elnevezésű civil egyesületnek. „Az már az eltelt időben nyilvánvalóvá vált, hogy a kezdeményezés élénk társadalmi visszhangra talált. Miután felhívtuk a figyelmet a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) Látogatási rendjének ellentmondásaira, saját honlapunkat több mint 300.000 látogató kereste fel” – mondta az egyesület egyik tagja, Michal Dugas.

 

„Ebből arra következtetek, hogy ez a téma sokakat érdekel. A turisták nem terroristák” – tette hozzá Dugas. Öt, elsősorban sport- és szabadidős tevékenységgel foglalkozó szlovák szervezet (Szlovák Turista Klub, JAMES Hegymászó Egyesület, Szlovák Magashegyi Turista Egyesület, Szlovák Kerékpáros Egyesület, valamint a „Hegyek” polgári kezdeményezés) úgy döntött, hogy a szlovák turizmus történetében korábban soha nem látott kezdeményezést indít útjára. „A résztvevő klubok és társaságok, melyek történelme több évtizedre nyúlik vissza, és országszerte összesen 23.000 fős aktív tagsággal rendelkeznek, úgy gondolják, hogy alapvetően meg kell változtatni a természet- és környezetvédelemről szóló mai nézeteket. Ezzel remélhetőleg hozzájárulhatunk az új Természet- és tájvédelmi törvény mielőbbi elfogadásához” – mondta Dugas. Az öt szervezet közösen megfogalmazott és aláírt egy, a természet- és környezetvédelemről, valamint a turizmusról szóló megállapodást. Egyik legfontosabb célkitűzésük, hogy elérjék a TANAP Látogatási rendjének megváltoztatását. „Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi szabályok indokolatlanul akadályozzák a hegyekben történő szabad mozgást” – tette hozzá. „Nem akarunk semmi újat, vagy forradalmit, csak az egyéni felelősséget szeretnénk előtérbe helyezni a természetvédelem területén a kollektív felelősséggel szemben. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a turisták éppen azok az emberek, akiket elsősorban szeretik és védik a természetet, és küzdenek annak pusztítása ellen” – vázolta fel a résztvevők terveit a szakember. Közös erővel szeretnék kidolgozni a jelenleg érvényes tilalmak helyett az engedélyezés univerzális rendszerét a turizmus minden területén – a gyalogos, a hegyi turisztika, a kerékpározás, a hegymászás, a síelés, a lovaglás, a vízi sportok, a siklóernyőzés, és így tovább.

 

Azt szeretnék elérni, hogy a hegyeket osszák fel olyan területekre, ahol kivétel nélkül mindenkire érvényesen mindenfajta tevékenység tilos, és emellett olyan területekre, ahol megengedettek a turizmus különböző formái. „Nagy hangsúlyt fektetünk a környezet- és természetvédelemre, valamint a hegyekben történő biztonságos mozgásra” – mondta Martin Porada, az egyesület elnöke. Ennek érdekében március végéig előterjesztjük a TANAP ideiglenes Látogatási rendjére vonatkozó javaslatainkat. „Az átmeneti időszakban ezeknek a változásoknak a véghezviteléhez a látogatók teljes biztonsága érdekében szükség van az ismételten engedélyezett turistautak jelzésére, a via ferrata utakká átalakításra kerülő magashegyi ösvények kritikus helyein a technikai eszközeinek kiépítésére, valamint eligazodást segítő és tájékoztató táblák kihelyezésére. Célunk éppen az, hogy még az új törvény elfogadása előtti átmeneti időszakban engedélyezzék új turista-, kerékpár- és egyéb utak létesítését azokon a területeken, ahol ezek megnyitása nem károsítja a természetet és a környezetet” – összegezte változtatási javaslatait a polgári kezdeményezés illetékese.
Forrás: https://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: internet
Hirdetés
Hirdetés