Nyakörvet kapott Hedvig Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/10/30
Hirdetés

 

 

Október közepén újabb, immár az ötödik medvére, ezúttal egy 10 éves, 80 kg-os nőstényre került telemetriás nyomkövető gallér. Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója elmondta, hogy a szlovák-lengyel közös projektben a lengyelek biztosítják a nyomkövető gallért, a szlovákok pedig a medvét. Hedviget Javorinán fogták be október 16-án, kedden este.

 

A szakemberek szerdán reggelig altatták, majd korán reggel elhelyezték rajta a nyomkövetőt, amellyel a szlovák és a lengyel természetvédők is figyelemmel tudják kísérni az állat mozgását. A lengyelek többek között azt is szeretnék megtudni, hogy ez a példány látogatja-e a hulladékgyűjtő konténereket. A szlovákok viszont a műholdas nyomkövető által kapott információkat a barnamedvék életéről szóló ismeretterjesztésre szeretnék felhasználni. A telemetriás nyakörvnek köszönhetően értékes információkhoz juthatnak a medve mozgásáról, tevékenységéről, és arról a területről, ahol a nyakörv viselője mozog. Hedvig már az ötödik medve a Tátrában, akire nyomkövetőt helyeztek el, és az első, amely szlovák-lengyel együttműködés keretében került megvalósításra. Az együttműködés keretében még egy medvét szeretnének nyomkövetővel ellátni, amelyet Oravicepusztán, a szlovák-lengyel határ közelében terveznek befogni.

 

A szakemberek ugyanakkor még ebben az évben szeretnének befogni, és nyomkövetővel ellátni egy olyan medvét, amelyik rendszeresen látogatja a hulladékgyűjtő konténereket a Magas-Tátra településein. Ez egy egyedülálló projekt a Tátra szlovák oldalán, amelyet a TANAP Igazgatóság a TANAP Állami Erdészettel együttműködve szeretne megvalósítani.
Forrás: https://poprad.korzar.sme.skFotó: 
Hirdetés
Hirdetés