Ősszel érő síparadicsom Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/10
Hirdetés
Zakopane Lengyelország legfontosabb síparadicsoma, tavasztól őszig pedig egyike a Lengyel-Tátra legszebb kirándulóhelyeinek. Ahogy az utazó maga mögött hagyja a szlovák határ mentén fekvő, komor falú településeket, egyre inkább olyan érzése támad, mintha minden egyes kilométerrel évtizedeket haladna visszafelé az időben.

 

Ízlésesen díszített, világosbarna rönkházak váltják fel a rendezetlenül elszórt betonépületeket, az út melletti lankákon pedig tányéros és ülőliftek sora vár arra, hogy annyi hó hulljon, amennyivel már érdemes elindítani őket végtelennek tűnő útjukon.

 

GORÁLOK FŐVÁROSA
Bár a lengyelek szerint Zakopanéban az év bármely hetében leeshet annyi hó, hogy érdemes legyen léceket csatolni, az előrelátóbbak tavasztól késő őszig inkább túrabakancsot és térképeket csomagolnak. A várost védő, hegyvonulattá kövült alvó lovag (Giewont) ugyanis csak akkor ébred fel, ha veszély leselkedik a Lengyel-Tátrát lakó gorálokra, máskülönben mély álomba szenderülve várja a kirándulókat a testén futó különböző nehézségű túraútvonalakra.
Forrás: https://nol.hu, Foto: z-ne.pl
Hirdetés
Hirdetés