Lengyel hegymászó halálos balesete a Puškáš-pilléren Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/16
Hirdetés
A Ganek a Hunfalvy-hágóból
Szeptember 16-án, vasárnap a déli órákban érkezett a bejelentés a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segélyvonalára, hogy egy lengyel csoport vezetője balesetet szenvedett a Puškáš-pillér (Puškášov pilier) alatt, a Középső-Ganekre (Prostredný Ganek) vezető mászóútvonalon. A helyszínen egy kéttagú mászócsoport mászott egy vezető kíséretében, akik valószínűleg letértek az útról, és eltévedtek. A nehéz terepen egy meglazult kő pontosan a csoport vezetőjének a fejét találta el, aki ennek következtében mintegy 15 métert zuhant lefelé.

 

A súlyosan sérült vezetőhöz azonnal mentőhelikoptert küldtek, amely hegyimentőkkel és mentőorvossal a fedélzetén szállt le a helyszín közelében. Annak ellenére, hogy a mentőorvos azonnal hozzálátott a súlyosan sérült férfi ellátásához, az élettel összeegyeztethetetlen sérülései következtében az életét már nem tudták megmenteni. Az elhunyt mászót helikopterrel, majd annak leszállóhelyéről mentőautóval szállították az ótátrafüredi halottasházba.

 

A csoport két életben maradt tagját a hegyimentők felcsörlőzték a helikopterre, majd a Poprádi-tóhoz szállították őket. A mászótúrán részt vevő három tagú csoport nem rendelkezett az ilyen terepen történő mozgáshoz szükséges felszereléssel, nem volt pl. sisakjuk, sőt, kötelük sem.
Az áldozat a 63 éves, Nowy Sączban élőt Ryszard Patyk, a Kis-Lengyelország szerte ismert közéleti személyiség volt, aki a Lengyel Tátra Egyesület egyik legaktívabb vezetőjeként nagyon szerette és ismerte a hegyeket, rajongással fotózta a hegyek világát.
Hirdetés
Hirdetés