6 éves kisfiú a Gerlachfalvi-csúcson Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/25
Hirdetés

 

 

Egy mindössze 6 éves pozsonyi kisfiú szeptember második hétvégéjén a szülei és egy hegyi vezető társaságában megmászta a Magas-Tátra legmagasabb csúcsát, a Gerlachfalvi-csúcsot (2655 m). A kis Maximot édesapja, Dušan Repák hozta el a hegyekbe. „Úgy nőttem fel, hogy nyaranta nem csináltam semmi mást, csak az Alacsony-Tátrában, a Nagy-Fátrában és a Magas-Tátrában túráztam. A természet és a hegyek szeretetére nevelem a fiamat is” – mondta a büszke apa.

 

A kisfiú immár 3 éve mesterséges mászófalakon gyakorol, ennek köszönhetően alaposan felkészült a magas csúcsok meghódítására. „Felfelé nehezebb, lefelé pedig könnyebb volt az út” – összegezte útját az ifjú mászó. „Az utolsó szakasz, közvetlenül a csúcs előtti traverzálás nagyon nehéz volt” – magyarázta felkészülten a kis hegymászó, aki pár nappal korában mászta meg a Lomnici-csúcsot. „Apa azt mondta, hogy egy év múlva megyünk a Gerlachra, de én nem akartam várni, még ezen a nyáron fel akartam mászni. Először még féltem, hogy fogom bírni a 7,5 óra fizikai megterhelést, de úgy látszik, bírtam” – tette hozzá büszkén a tehetséges hegymászópalánta.

 

A tátrai csúcsok megmászói közül nem csak a 6 éves Maxim tűnik ki életkorával, de idősebbek is szívesen vállalkoznak a legmagasabb csúcsok megmászására. „Néhány évvel ezelőtt egy 74 éves férfit vezettem fel a Gerlachfalvi-csúcsra, akivel 4 óra 15 perc alatt éretünk fel. Ez igen tiszteletreméltó teljesítmény. Sokan negyvenes és ötvenes éveikben jutnak fel a Gerlachra, a jelenlegi középkorúak viszont egyre gyengébb fizikai állapotban vannak” – mondta el Peter Tomko, az ismert hegyi vezető. Mivel a Gerlachfalvi-csúcs megmászása nem sétatúra, ezért a gyermekes szülőknek csakúgy, mint az idősebbeknek nagyon óvatosnak kell lenniük. „A gyerekek nagyon élénkek, nem mindig érzékelik a veszélyt, ezért a kitett terepen fokozottan ügyelni kell rájuk. Ezzel szemben az idősebbek fizikailag általában már nem annyira fittek, ezért csak olyanok vehetnek részt egy ilyen mászótúrán, akiknek nincs gond a szívükkel” – mondta el a légimentők orvosa, Marek Rigda.
A 2655 méter magas Gerlachfalvi-csúcs a legmagasabb csúcs a Magas-Tátrában, amelyet közönséges turisták csak hegyi vezető kíséretében érhetnek el. A felmenetel a Sziléziai-háztól átlagosan 3-4 órát, míg a lemenetel további 4 órát vesz igénybe. Ez az izgalmas túra csakis felkészült turistáknak ajánlott.
Forrás és fotó: https://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés