Esős időben irány a barlang!

Esős időben irány a barlang!

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/08/01
A barlanglátogatás kitűnő alternatív program lehet, ha a tátrai kirándulás idején az időjárás nem alkalmas szabadtéri tevékenységhez.
Hirdetés

A barlanglátogatás kitűnő alternatív program lehet, ha a tátrai kirándulás idején az időjárás nem alkalmas szabadtéri tevékenységhez. Emiatt aztán esős időben általában megnő a barlangok látogatottsága. Párás időben szó szerint özönlenek az emberek a barlangokba. „Nem szokatlan, hogy esős, ködös időjárás esetén a Bélai-cseppkőbarlangban 2000 ember is megfordul egy nap alatt” – mondta a cseppkőbarlang egyik fiatal idegenvezetője.

Alternatíva esős napokra

A Bélai-cseppkőbarlang látogatóinak száma jelenleg nagyjából megegyezik a korábbi évek adataival. „Naponta 600-1600 látogatónk van, az időjárástól függően. Ha odakint esik, viccesen azt mondjuk, pénzeső hull ránk az égből” – jellemezte a júliusi esős napokat Jozef Bachleda, a barlang vezetője. A parkolóban lévő ajándékbolt elárusítója elmondta, hogy ha kint hideg van, áramlik a tömeg a barlangba, hisz esős időben mégsem mehetnek a fürdőkbe. De maga az eső nem biztosíték a nagyobb forgalomra. „Nagyon sokan megfordulnak itt, de csak kevesen vásárolnak. A lengyel büszke nép, állnak az üzlet előtt, és azt mondják: megvesszük Zakopanéban. A szlovák is büszke nép, de szintén azt mondják: megvesszük Zakopanéban. Hasonlóak az áraink, mint Zakopanéban a piacon, de mégis az a trend, hogy Lengyelország olcsóbb” – tette hozzá az elárusító.
A barlanglátogatók egy része előre tervezi a barlang meglátogatását, másik részük a kedvezőtlen időjárás miatt, alternatív lehetőségként nézi meg a barlangot. Szlovákiában 12, turisták által is látogatható barlang található, közülük a Bélai-cseppkőbarlang a legmagasabban fekvő. Mesterségesen kialakított bejárati nyílása 890 méterrel a tengerszint feletti magasságban található. A barlang hossza kb. 3800 méter, bejárható hossza 1370 méter. A legmagasabban és legalacsonyabban fekvő pontja közötti szintkülönbsége 112 méter, ezt a látogatók 866 lépcsőfok leküzdésével tehetik meg. A barlangot Husz György és Britz János fedezte fel 1881-ben, amikor korhadt fatuskókkal elzárt, mohával és fűvel benőtt szűk nyílást vettek észre a mai bejárattól kb. 80 méterrel magasabban. A Bélai-cseppkőbarlang az interneten: https://www.ssj.sk

 

Hirdetés
Hirdetés