A Halastó (Morskie Oko)

A Halastó (Morskie Oko)

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/07/13
A Tátra sok látogatója szerint a hegység legszebb tava, a Halastó (Morskie Oko) a Halastavi-völgy (Doliny Rybiego Potoku) felső részén, a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) alatt található,
Hirdetés

A Halastó (Morskie Oko) a Tátra sok látogatója szerint a hegység legszebb tava. A tó a Halastavi-völgy (Doliny Rybiego Potoku) felső részén, a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) alatt található, olyan hegycsúcsok által körülvéve, mint a Csubrina (Cubryna), a Menguszfalvi-csúcsok (Mięguszowiecki Szczyt) és a Békás-gerinc (Żabia Grań). A Giewont mellett a Halastó a Lengyel-Tátra másik fő szimbóluma, amely már régóta jelen van a lengyel kultúrában (Kazimierz Przerwy-Tetmajer, Jan Kasprowicz, Leon Wyczółkowskiego és mások munkáiban). Már a XIX. század első felében jártak itt turisták, persze nem olyan tömegek, mint manapság, amikor a szezonban valódi ostromot él át a tó és a mellette álló menedékház.

A Tátra legnagyobb tava

A Halastó 1395 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, ez a legnagyobb tó a Tátrában (területe 35 hektár), egyben egyike a legmélyebbeknek (mélysége 51 méter). A tó egyik jellemzője természetes halállománya (a tóban pisztrángok élnek, erre utal a tó eredeti lengyel neve is, hiszen régebben Rybi Staw, vagyis mai magyar nevéhez hasonlóan Halastó néven ismerték, mai lengyel nevét, amely szó szerinti fordításban Tengerszemet jelent, csak a XIX. században, a turizmus kialakulása idején kapta). A tó az év néhány hónapjában be van fagyva, a víz még a legmélyebb részeken is csak igen enyhén hullámzik (a mélyebben fekvő részek állandó hőmérséklete +4 °C, a felső rétegek melegebbek). A gleccser által maga előtt tolt moréna gátján épült fel 1907-1908-ban a PTTK Stanisław Staszicról (a tó egyik első feltárójáról) elnevezett Halastavi menedékháza. A Halastavat a piros jelzésű turistaúton kb. 1 óra alatt akár járhatjuk körül.

A Stanisław Staszicról elnevezett Halastavi menedékház (Schronisko nad Morskim Okiem) egyike a legnépszerűbb tátrai menedékházaknak. „Hétköznapi” turisták ugyanúgy megfordulnak itt, mint hegymászók. A ház a Halastavi-völgy felső részén található, a Halastó medrét elzáró morénagáton épült, 1410 méter tengerszint feletti magasságban. Az első kunyhó ezen a helyen már a XIX. század 20-as éveiben felépült, megépítésnek kezdeményezője a közelben található területek tulajdonosa, Homolács Emánuel volt. Ez az épület kb. 40 évvel felépítése után leégett. 1874-ben a Tátra Társaság (Towarzystwo Tatrzańskie) újabb épületet emelt itt, amelyet a későbbi években folyamatosan modernizáltak. A XIX. század vége előtt kocsiszínt építettek a menedékház mellé, majd 1898 októberében a menedékházat tűzvész pusztított el. A végzetes éjszakát csak az akkori kocsiszín vészelte túl, amely a mai napig turistaszállásként szolgál, napjainkban a megtisztelő „Régi menedékház” néven ismerhetjük, ez a jelenleg álló legrégebben épült menedékház a Lengyel-Tátrában (az épületet 1976-ban felvették a műemlékek listájára). A zakopanei stílusban, fából épült, szintén műemlékké nyilvánított új menedékház 1908-ban épült fel. A menedékházat 1988-1992 között teljesen modernizálták, természetesen csak olyan mértékben, amely egy történelmi értéket képviselő épületnél megengedett.
A menedékházat és a tavat jelzett turistaúton több irányból is elérhetjük. Hosszú erdei túra keretében a Topor-irtásról (Toporowa Cyrhla) a Kutyatej-réten (Psia Trawka), a Waksmunkdi-réten (Waksmundzka Połana) és a Mickiewicz-vízeséseken (Wodogrzmoty Mickiewicza) keresztül a piros jelzésen, amely felmegy egészen a Tengerszem-csúcsra (a Halastó körüljárását lehetővé tevő kitérővel együtt). Két útvonalon érhetjük el a tavat a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich), a kék jelzésű turistaút a Mormota-halmon (Świstawa Czuba), a sárga jelzésű pedig a Réz-hágón (Szpiglasową Przełęcz) vezet, és természetesen ne feledkezzünk meg a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) nevű tisztásról induló legforgalmasabb lengyel-tátrai turistaútról sem, amely néhány rövidítéstől eltekintve végig aszfaltozott úton halad.
A Halastavi menedékház telefonszáma 18 207 7609 vagy 602 260 757 (hívható 9.00-21.00 között). Webcíme: www.schroniskomorskieoko.pl. Az új menedékházban 35 férőhely (három, négy, öt, hatágyas szobákban, ágyneművel), a régi menedékházban 45 férőhely (több ágyas szobákban, saját hálózsák szükséges) van. Az árak évszaktól és a szállás típusától függően az új menedékházban 37-49 zł, a régi menedékházban 27-39 zł között változnak. Ez az a menedékház, ahol jóval indulás előtt le kell foglalni a szállást, ha biztosra akarunk menni. A menedékházban étterem, szezonális bár, turista konyha, a felszerelések tárolására szolgáló helyiség és zuhanyzók is találhatók, valamint irodát tart fenn a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) is.

 

Hirdetés
Hirdetés