Mormoták és medvék a fotócsapdában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/06/27
Hirdetés

 

 

Érdekes eredményeket hozott a távoli, véletlenszerűen kiválasztott mormotajáratok közelében felállított fotócsapdák felvételeinek kiértékelése. Sikerült dokumentálni a kolóniában élő mormoták számát, valamint az elmúlt évi szaporulatot is. A mormotajáratok közelében vadászó ragadozók közül szirti sas (Aquila chrysaetos), nyest (Martes foina) és hiúz (Lynx) került a kamera hatáskörébe.

 

 

Szintén rögzítette a kamera a mormotajáratok környékén élelmiszert kereső madarak látogatását, mint pl. az örvös rigó (Turdus torquatus), az erdei szalonka (Scolopax rusticola) és a havasi szürkebegy (Prunella collaris). A rágcsálókat a havasi pocok (Microtus nivalis) képviselte a felvételeken. A fotócsapdák felvételei megerősítették, hogy az elmúlt évben világra jött nőstények minden megfigyelt mormotakolónia esetében megkezdték új járatok kialakítását, ami azt is jelenti, hogy számuk ebben az évben is növekedni fog.

 

Érdekes eseményt rögzített a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) nyugati részén felállított fotócsapda június elején. A nyomkövetővel ellátott Vlado nevű hím medvét korábban csak az éjszakai órákban sikerült a fotócsapdával lefotózni, ezúttal azonban fényes nappal, június 7-én 18:33-kor tűnt fel a fotócsapda hatósugarában. A TANAP szakembereknek, akik a felvételek ellenőrzését és kiértékelését végzik, feltűnt, hogy a medve orrán sebesülés nyomai láthatók. Ezek vélhetően egy másik medvével való harc, esetleg a párzás során, vagy pedig az élelem megszerzéséért folytatott tevékenység közben keletkeztek. Ezekben a napokban Vlado felségterületén egy nőstény medvét is sikerült megörökíteni, ráadásul nem fotócsapdával, hanem hagyományos fényképezőgéppel is. A nőstényről készült felvételeket a hivatásos TANAP természetőr, Milan Ballo készítette.
Hirdetés
Hirdetés