A medvék élete a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/06/12
Hirdetés

 

Vlado mozgásterülete

 

A Tátrában élő medvéknél kb. április végén kezdődik a párzási időszak, a szakemberek ebben az időszakban figyelhetik meg a szabadon élő, ivarérett nőstények viselkedését, mozgását a hímek felségterületén. A területen rendszeresen járőröző szakemberek is csak nagyon szerencsés esetben, gyakorlatilag csak véletlenszerűen végezhetnek ilyen megfigyeléseket, mivel a medve a párzási időszakban rendkívül óvatos, és inkább elkerüli az emberrel történő érintkezést. Különösen igaz ez a területüket uraló hímekre, akik a párzási időszakban főleg éjjel aktívak.

 

A Tátrai Nemzeti Park Igazgatósága (Správa TANAPu) egy projekt keretében 2008-tól követi nyomon néhány, a Tátrában élő medve mindennapjait. Jelenleg a Vlado nevű hím, a Zita és Galina nevű nőstény, valamint a Mišo nevű kölyökmedve van nyomkövetővel ellátva, melynek révén a szakemberek bepillantást nyerhetnek életük érdekes pillanataiba. A telemetrikus nyakörvek segítségével több, a nagyközönség körében terjedő legendát, tévhitet sikerült megcáfolni.

 

Vlado, a hím medve a 2010-2012 közötti időben 400 km2 területen mozgott. Ebben az időszakban 15 vadásztársaság területén mozgott, Liptószentmiklós, Rózsahegy, Alsókubin és Turdossin körzetében. A vadásztársaságok területén több-kevesebb rendszerességgel közel 50 vadetetőt látogatott meg, melyeket a vadásztársaságok szarvasok és vaddisznók etetésére használnak. Ráadásul a nyári és kora őszi időszakban olyan termőföldeket is meglátogatott (elsősorban kukorica- és gabonaföldeket), ahol élelmiszeripari alapanyagokat termesztenek. Az elmúlt két telet téli álommal töltötte, mindkettőt azonos körzetben, de más-más vacokban, melyek az erdő felső határán találhatók. Ezek a barlangok egymástól légvonalban több mint 2 km-re vannak. Az év során ezeken kívül használt még néhány ideiglenes barlangot és búvóhelyet.
Galina mozgásterülete
A Galina nevű nőstény 2011-2012-ben a TANAP több részén is megfordult, így az autópályától északra található Svit környékén, a Felkai-völgyben, valamint az Ótátrafüred és Stóla közötti területen. Az ő esetében a bejárt terület mérete kevesebb, mint 60 km2. Ezeken kívül feltűnt még a poprádi járásban is, ahol 2 vadászterületen mintegy 20 vadetetőt látogatott meg. Vladohoz hasonlóan a nyári és kora őszi időszakban Galina is előszeretettel látogatta a termőföldeket, főleg Gerlachfalva, Batizfalva és Stóla környékén. Nagyon érdekes dolog történt 2012. február 3-án éjszakája, amikor Galina mintegy 500 m-rel lejjebb költözött, mint addigi téli búvóhelye (1692 m-ről 1553 m magasságba). Az új helyen a medve újabb téli búvóhelyet alakított ki magának, ahol a téli álom hátralévő részét töltötte. Így aztán két barlangban töltötte a téli álmot, melyből március 3-án ébredt fel, több mint egy hónappal a téli költözés után. Érdekes adalék, hogy a tátrai régióban abban az időszakban nagyon erős (extrém) fagy uralkodott, amikor a hőmérséklet még napközben sem emelkedett -20 ˚C fölé. A tél vége (január és február fordulója) rendkívül fontos időszak egy medve életében, mivel a vemhes nőstény ekkor hozza világra kölykeit. Erről az esetről többet fogunk tudni a téli barlangokat is útba ejtő terepbejárás után, amelyet a nyár elején végeznek el a szakemberek. Galina (igaz, mindig csak éjszaka) többször felkereste Ótátrafüredet. Ezek az éjszakai látogatások nagyon rendszertelenek voltak, az év során kevesebb, mint 10 alkalommal fordultak elő. A szakemberek feltételezik, hogy ezek fő motivációja a könnyen hozzáférhető szemétgyűjtő konténerek felkutatása volt. Valószínűsíthető, hogy ezt már korábban is, még a telemetrikus nyakörv felhelyezése előtti életében is megtette.
Valami ehhez hasonlót, mármint a téli álom két barlangban történt eltöltését tapasztalták a szakemberek a másik megfigyelt nőstény, Zita esetében is a 2010-2011-es téli szezonban. Zita mozgását kevesebb, mint egy hónappal azután rögzítették, miután 2010. október 18-án megkezdte téli álmát. November 13-án éjszaka ez a medve is elhagyta barlangját, és kevesebb, mint 200 m-rel távolabb ismét téli álomba merült. Meg kell azonban jegyezni, hogy a nőstényeknek a téli búvóhelyükre való megérkezése (Zita 2010. október 18, Galina 2011. október 26) után a szakemberek nem tapasztaltak semmilyen mozgást, sem a téli búvóhely elhagyását.
Valamennyi, telemetriás nyomkövetővel ellátott medve tavasszal, a szokásos időben ébredt téli álmából. A szakemberek azt figyelték meg, hogy a téli időszakban is mutatnak némi aktivitást (8, 10 vagy még több naponta), amire főleg az éjszakai órákban került sor, és ez csak a téli búvóhely közvetlen közelére korlátozódott. Érdemes megemlíteni, hogy a Zita nevű nősténynek kölyke is született a megfigyelt időszakban, amely azonban 2011 tavaszán elpusztult (Elpusztult a Zita nevű medve kölyke).
Forrás és fotók: https://www.spravatanap.org
Hirdetés
Hirdetés