Itt a tavasz: a Tátrában ébrednek a medvék Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/04/02
Hirdetés

 

Fotó: radiozet.pl

 

A Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársai már találkoztak annak a medvének a lábnyomaval, amelyik a tavasz közeledtét jelezve elsőként ébredt fel téli álmából a Lengyel-Tátrában. Filip Zięba, a tátrai fauna szakértője elmondta, hogy hamarosan befejeződik a tátrai medvék téli szunyókálása.
A hóban hátrahagyott medvenyomot találtak a szakemberek többek között a Chochołowi-völgyben. Az elmúlt napokban a Tátrában jelentősen emelkedett a hőmérséklet, a hegyekben a levegő hőmérséklete napközben is pozitív értéket mutat, de még mindig nagyon sok a hó: a Halastónál kb. másfél méter, a Chochołowi-tisztáson kb. 80 cm.

 

 

Jelenleg a medvék száma a Kárpátok Lengyelországra eső részén kb. 100 egyed. A legtöbb ragadozó a Beszkidekben, a Tátrában és a Bieszczady-hegységben találhat. A Tátra területén, a lengyel és szlovák részt is beleértve összesen 60-70 egyed él, ebből a TPN szakembereinek becslése szerint nagyjából 15 egyed jut a Tátra lengyel oldalára. A barnamedve nősténye kétévente 1-3 újszülöttnek ad életet, akik mintegy másfél éves korukig anyjuk felügyelete alatt élnek.
 
Ugyancsak felébredtek már ez első medvék a Tátra szlovák oldalán is, igaz, kicsivel később, mint más években szoktak. Ennek oka lehet az elmúlt napokban tapasztalt kemény fagyok, valamint az átlagosnál vastagabb hótakaró. Az első medvenyomokat csak a legutóbbi napokban fedezték fel a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdészei. Négy felnőtt nyomával találkoztunk, akik a télen elhullott, vagy a farkasok által hátrahagyott állati tetemek után kutatnak. Az állatok most próbálják meg visszaszerezni a hosszú téli álom során elvesztett erejüket” – mondta Ján Krušpán, a TANAP szakembere.
A nőstények a fiatalokkal csak 2-3 héttel később jönnek elő. Mivel a nagy magasságokban még mindig sok a hó, lehetséges, hogy ez még egy kicsit tolódni fog. A téli álmukból felébredt medvék éhesek, és táplálék után kutatnak. Normális körülmények között a turisták napközben nem találkozhatnak medvével. A vadon élő medvék természetes környezetükben kutatnak élelem után. Nem zárható ki azonban, hogy néhány egyed, akik már korábban is látogatták a tátrai településeket, ezután is felbukkannak ott. Az egyetlen ok, amiért a medvék betérnek a településekre az, hogy ott a nem megfelelő szemetes konténerekben könnyen találnak táplálékot. Ezért fontos lenne, hogy a szemetes konténereket megfelelően rögzítsék, és megfelelő zárral lássák el a tulajdonosaik.
Hirdetés
Hirdetés