Téli álmukból ébrednek a tátrai medvék Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/02/20
Hirdetés

 

Téli barlangját elhagyó medve
2012. 02. 08.

 

A Tátrában uralkodó nagyon hideg és fagyos időjárás ellenére néhány medve már felébredt téli álmából. Így tett pl. a telemetriás nyakörvvel megfigyelt Zita nevű nőstény és a Vlado nevű hím is, amelyek január első napjaiban mutattak némi aktivitást téli vackuk közelében. A két medve téli mozgása csak néhány órát vett igénybe, és kizárólag vackuk közelében aktivizálták magukat.

 

Medvenyom 2012. február 2-án.

 

A Liptói-Tátrában lévő Jalóci-völgy vadőrei megfigyelték és dokumentálták február elején, hogy egy medve elhagyta téli vackát. Ennek a medvének a téli pihenőhelye 1700-1800 méter tengerszint feletti magasságban volt, egy olyan távoli helyen, ahol biztosan nem zavarhatják meg az emberek. Az őr teleobjektívvel felszerelt kamerával figyelte meg az állatot, majd a hóban hagyott nyomait megvizsgálva egyik hátsó lábának nagyságát lemérve 24 cm-es lábnyomot rögzített. Hasonlóan nagy lábmérettel rendelkező egyedet figyeltek meg ezen a területen egy évvel ezelőtt, 2011. február 10-én is, annak ellenére, hogy a tátrai régióban egy évvel ezelőtt nem volt ilyen hideg és nem volt annyi hó, mint ezen a télen. 2012-ben tehát február 2-án rögzítették az első medvenyomokat a Tátrában. A nyomok elvezettek téli alvóhelyére, amelyet minden bizonnyal egy nappal korábban hagyott el. Egy másik medvét is megfigyeltek téli barlangja közelében február 8-án. Ebben az esetben a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) őre megfigyelhette, ahogy a medve a hóval oltja éhségét. Ilyen különleges eseteket általában tél végén szoktak megfigyelni a szakemberek, mint pl. 2005-ben a Csendes-völgyben, vagy 2007-ben a Köves-völgyben. Február 8-án két órán át figyelték a medvét, amely aztán elhagyta telelőhelyét, és a gerincen átment a szomszédos völgybe, de az is elképzelhető, hogy néhány nap vagy hét múlva még visszatér téli barlangjába.
Medvenyomok 2012. február 2-án.
Tavasszal a medvéknek egyre több élelemre van szükségük, és nyilvánvaló, hogy néhány napra szükségük van ahhoz, hogy emésztőrendszerüknek és anyagcseréjüknek a téli álomhoz igazított működését fokozatosan a közeledő tavaszi szezonhoz igazítsák. A Tátra rendszeres látogatóira a medvék nem jelentenek fenyegetést, hiszen ezek az állatok a hegység szerves részét képezik. A tavaszelőn ráadásul rendkívül félénkek, és a lehető legnagyobb ívben kerülik az ember közelségét.
Forrás és fotó: https://www.spravatanap.org
Hirdetés
Hirdetés