A világ 3. legnehezebb turistaútja a Sas út (Orla Perć)

A világ 3. legnehezebb turistaútja a Sas út (Orla Perć)

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/08/15
Egy túrázással, kirándulással foglalkozó lengyel portál által összeállított listán a világ harmadik legveszélyesebbnek tartott turistaútjaként szerepel a Lengyel-Tátra legendás turistaútja, a Sas út (Orla Perć).
Hirdetés
Az egyik túrázással, kirándulással foglalkozó lengyel portál összeállított egy listát a világ öt, részükről legveszélyesebbnek tartott turistaútjáról. Ezen a listán az 5. helyen szerepel a Via Ferrata Constantini a Dolomitokban, 4. helyezett lett GR20 nevű turistaút Korzikán, a 3. helyre pedig a Lengyel-Tátra legendás turistaútja, a Sas út került. Második helyen a spanyolországi Málaga tartományban található El Camino del Rey szerepel, míg a világ legveszélyesebb turistaútjának a kínai Shanxi tartományban található Hua Shan turistautat jelölték. A listán szereplő utak nehézségéről minden bizonnyal megoszlanak a vélemények, ennek ellenére nem vitathatjuk, hogy a Sas út technikailag az egyik legnehezebb és legveszélyesebb turistaút a Magas-Tátrában, még ha nem is nevezhetjük via ferratának.

A Zawrattól a Kereszt-nyeregig

A Sas út a Zawrattól a Kereszt-nyeregig hózódik, végig pirossal van jelölve. Az útvonalon számtalan helyen láncokat, hágcsókat, vaslétrákat szereltek a sziklákra, ennek ellenére a turistaút végigjárása némi magashegyi jártasságot igényel.
A világ 3. legnehezebb turistaútja a Sas út-1
A Gránát-csorba létrája
A világ 3. legnehezebb turistaútja a Sas út-1
Forrás: Nagy Árpád
A Sas út kiépítésének kezdeményezője Franciszek Henryk Nowicki volt, aki 1903 és 1906 között a Tátra Társaság támogatásával, nagyrészt a saját, valamint a gondolatot anyagilag is támogató Walenty Gadowski lelkész hozzájárulásával alakította ki az út nyomvonalát. A kivitelezésben számos neves hegymászó és hegyivezető volt segítségükre, pl. Jakub Wywrytko és Klimek Bachleda. 1906-ban történt megnyitása óta a Sas úton több mint 100 turista vesztette életét.

Forrás: https://podroze.gazeta.pl

Hirdetés
Hirdetés