A Tea-nyereg története Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/08/13
Hirdetés
Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor még virágzott a Tátrában a pásztorélet, gorál asszonyok tejet és tejfölt árusítottak a Lengyel-Tátra turistaösvényein. Az 1960-as években a Lengyel-Tátra több turistaösvénye mentén savanyú tejjel, finom tejföllel, valamint frissen szedett, cukrozott áfonyával és málnával fogadták a hegymászókat, túrázókat. A tejet kannákban, a tejtermékeket és más finomságokat pedig a hátukon vitték fel a hegyre a gorál asszonyok.

 

Azokban a boldog időkben néhány doboz tejjel várták a hegymászókat a Király-púpi-nyeregben (Karczmisko), de a Skupień-lejtőn, a Gąsienicai-Fekete-tó morénagátján, sőt, még a Zawraton is találkozhattak az arra járók a termékeiket kínáló gorálokkal. Ebben az időszakban még juhok legelésztek a tátrai lejtőkön, az alacsonyabb fekvésű völgyekben, valamint a pásztorszállások környékén is lehetett tejet kapni. A leghíresebb ilyen hely kétségkívül a Giewont csúcsa alatt található, sokak által Tea-nyeregnek is nevezett Felső-Konrád-nyereg volt. Turisták körében elterjedt nevét az itt kapható ízletes teának köszönhette, amelyet még az 1970-es években is árultak itt a gorálok.
Wójcicka néni
Wojciech Gąsienica Byrcyn mesélte, hogy itt kereskedett az öreg Wójcicka néni, aki minden reggel, még hajnal előtt jött fel nyeregbe a Kis-réti-völgyből, ahol mindennapi pásztoréletét élte. Az idős asszony nem csak tejet, tejfölt kínált az arra járóknak, hanem teát is főzött nekik, az akkori turisták szívesen ültek le a száraz gallyakból és a törpefenyő tűleveleiből gyújtott tűz köré egy csésze forró teára. A poharakat, csészéket, tálakat, a nap végén megmaradt gyümölcsöket este nem vitte le magával a völgybe, azokat elrejtette a nyereg közelében. Néha, amikor jó volt az idő, az öreg nénike nem ment le a völgybe, hanem fenn aludt a nyereg közelében, és a következő napon, amikor az első turisták felérkeztek, ő már kész teával és frissen szedett áfonyával várta őket. Mindig megérezte, hogy az éjszaka elég meleg lesz-e ahhoz, hogy a nyeregben maradhasson, de egy íratlan szabály alapján soha nem töltötte fent az éjszakát augusztus 5-ét követően.

 

Forrás:
Hirdetés
Hirdetés