Tátrai emberek - Miroslav Jílek, Téry-mház Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/06
Hirdetés
Miroslav Jílek
2008 február végén az egyik szlovák nyelvű portálon olvashattuk az alábbi beszélgetést a sokunk által ismert Miroslav Jílekkel, a Téry-menedékház bérlőjével. A rövid beszélgetés során munkájáról, a menedékházról, a tátrai teherhordókról kérdezték Miro véleményét.
Hogyan került a Téry-menedékházba?
- Az 1990-es évek elején teherhordóként dolgoztam a Téry-menedékházban, majd 1994-ben lettem a menedékház bérlője.

A menedékház láthatóan jó állapotban van. Szükségesnek látszik-e a jövőben bármilyen rekonstrukció, tervezik-e esetleg a ház felújítását?
- Felújítottuk a tetőt és 2007-ben felszereltük az első  napkollektorokat, a ház 220 V-os hálózatához ezek biztosítják az energiát. 2008 nyarán elkészül a ház szigetelése, ami komoly beruházás lesz.
Honnan szerzik be a ház vízellátásához szükséges folyóvizet?
- A vizet a tóból merítjük, ami télen kicsit bonyolultabb, mint nyáron, de azért megoldható.         
Milyen a kapcsolat a többi menedékház gondnokával? Versenytársnak tekintik egymást, vagy baráti kapcsolatban vannak? 
- Azt gondolom, hogy a három magashegyi menedékház (Hunfalvy-völgyi, Hosszú-tavi és Téry) között nincs versenyhelyzet. A Zöld-tavi menedékházat azért nem sorolom ide, mert oda gépjárművekkel viszik fel a szükséges alapanyagokat, felszerelési tárgyakat.
Jelenleg is dolgozik még teherhordóként?
- Természetesen 
Tudjuk, hogy néhányszor megnyerte a Sherpa Rally-t.
- Igen, négyszer vagy ötször sikerült nyernem (1990-ben, 1993-ban és 1995-ben - a szerk.).
Mostanában is indul még ilyen versenyeken?
- Nem, már nem versenyzem. Nem mintha öregnek érezném magam, de mivel kevesebbet tréningezem, nem érzem magam elég felkészültnek hozzá.
Alkalmaz teherhordókat?
- Persze, a legjobb teherhordóim vannak.
Megkérdezhetem, mekkora súlyt cipelnek a hátukon?
 -Nyáron 50-80 kg között, néha többet is, de télen csak 40-60 kg közötti súly az ajánlott.
Nem megerőltető ekkora terheket cipelni?
 -Tudja ezeknek a srácoknak ez a szenvedélye, állandóan azt kérdik, mikor indulhatnak.
Ez egyfajta életfilozófia?
- Nem csak életfilozófia, hanem inkább életmód, azt lehet mondani, ez nekik fizetős tréning, hiszen mindannyian sportolók.
Milyen emberek látogatják a menedékházat? Itt is megfordulnak olyan kevésbé fegyelmezett turisták, akiknek a „nyomaival” (eldobott szemét, palackok, konzervdobozok) alacsonyabb magasságokon és a felvonók környékén találkozhatunk?
- Errefelé kevésbé, de folyamatosan takarítjuk a menedékház környékét. Ugyanazok a turisták jönnek ide, akik az alsóbb régiókban is közlekednek, azt hiszem, nem szabad megkülönböztetni az embereket. A menedékházat főleg turisták, hegymászók, síalpinisták veszik igénybe, főleg Csehországból, de a magyarok és a németek is rendszeres, visszatérő vendégnek számítanak itt.
Hogyan látja, az idők során változik a szlovákok hozzáállása a hegyekhez?  Javulásra, stagnálásra, vagy esetleg még rosszabbra számíthatunk?
- Úgy gondolom kissé javul, az emberek egyre többet kirándulnak, és azt hiszem, ez a környezet általában megnyugtatja őket.
Köszönjük, hogy időt szakított ránk.

A kérdező megjegyzése:
Az internetes fórumokon megoszlanak a vélemények Miroslav Jílekről. Nem szeretném ezeket kommentálni, inkább leírom saját tapasztalataimat. Mintegy 2 órát tartózkodtunk a menedékházban, de nagyon kedvező vélemény alakult ki bennem a személyzetről. Tanúi voltunk, hogy néhány turista elővette hátizsákjából a magával hozott élelmiszert, amit a menedékházban fogyasztott el, de emiatt senkinek sem szóltak. Véleményem szerint itt is minden attól függ, hogy miként viselkednek a vendégek. Számomra természetes, hogy vásárolok valamilyen üdítőt vagy élelmiszert a menedékházakban, mielőtt kipakolom az asztalra a saját szendvicseimet. Az étteremben sem a hátizsákból étkezünk, miért lenne az másként a magashegyi menedékházakban? A dohányosokat több helyen is táblák figyelmeztetik arra, hogy a menedékházban és annak környékén ne dohányozzanak. Ezt én magam, mint nem dohányzó is támogatom, főleg, ha eszembe jut, milyen bosszantó tud lenni a cigarettafüst ebben a csodálatos környezetben. Az itt dolgozók összehasonlíthatatlanul többet tesznek a vendégekért, mint a lenti vendéglátóhelyek, ahol az árak mégis magasabbak. Itt mindent saját erőből kell megoldani, és aki ezt ellenzi, az ne menjen a hegyekbe. De ha személyesen szeretnénk megtapasztalni azt a nyugalmat, ami itt körülvesz, akkor nem szabad elkerülni a tátrai menedékházakat.
 
A szerkesztő kiegészítése:
2011. május utolsó napjaiban jelent meg az alábbi hír több magyar és szlovák nyelvű portálon:
Miroslav Jílek, a Téry-menedékház gondnoka szerint jó ötlet volt 2009 novemberében a napkollektorok telepítése, 2009 vége óta ugyanis egyszer sem kellett beindítani a dízeles áramfejlesztőt. Ma már az egész menedékházat napkollektorokkal világítják meg, a rendszer teljesítménye mintegy tíz kilowatt. A termelt energia mennyisége az előzetes várakozásokat is meghaladja, így további fejlesztések is előtérbe kerültek. „Van már két fagyasztónk, egy hűtőszekrényünk, kis televízió a személyzetnek, számítógép, fel lehet tölteni a turisták mobiltelefonjait, a fényképezőgépek akkumulátorait, sőt vizet is tudunk szivattyúzni"  – tette hozzá Jílek.
Szintén napkollektorokkal, mégpedig a Téry-menedékház korábbi, 2007-ben felszerelt eszközeivel látták el a Nagy-Tarpataki-völgyben álló Hosszú-tavi menedékházat, és a Szlovák Turisták Klubja közreműködésével napkollektorok felszerelésére készülnek a Hunfalvy-hágó alatti, 2250 méter magasan napjainkban újjáépülő, csak nyáron nyitva tartó Hunfalvy-völgyi menedékházban is.
A Zöld-tavi menedékházban viszont nem lennének hasznosak a napkollektorok, hiszen a Zöld-tavi-völgyben évente öt hónapon át egyáltalán nem süt a nap, így inkább a meglévő vízi erőművet tervezik felújítani, melynek teljesítménye a felújítás után a 15 kilowattot is elérheti – mondta el a menedékház gondnoka, Tomás Petrík.
Hirdetés
Hirdetés