Pali, a szőrös playboy... Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/02
Hirdetés
Fotó: B. Sedlaková
Nagyrészt a Pali nevű mormota szexuális étvágyának köszönhető, hogy a mormoták ismét szaporodásnak indultak a Bélai-Tátrában. Pali ugyanis a legrámenősebb udvarló, aki öt nősténnyel együtt megalapította a mormoták új generációját a Tátrának ezen a részén.
Négy évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a mormoták akár örökre eltűnhetnek a Bélai-Tátrából. Máig sem egyértelmű, miért tűntek el ezek az állatok a Tátra e részéről, ennek oka lehet a ragadozók elszaporodása, valamilyen fertőző betegség, de a legvalószínűbb az ember negatív hatása a környezetre.

 

A mormotákat illegálisan még napjainkban is vadásszák a szalonnájáért, melynek gyógyerőt tulajdonítanak. Ezen kívül a ragadozók, különösen a sas, de akár a farkas és a róka is természetes táplálékforrásnak tekinti.

 

A TANAP munkatársai Pali személyében egy ivarérett korban lévő, szexuálisan aktív hímet telepítettek át a Liptói-Tátrából. Vele együtt több nőstényt is áttelepítettek, megpróbálva ismét meghonosítani itt ezeket a kedves állatokat. A misszió sikeresnek bizonyult, Pali meghódította a nőstényeket, és ennek következtében a mormoták rövid idő alatt megalapozták a Bélai-Tátra új mormota-közösségét. Pali „teljesítményének” köszönhetően három év alatt 18 mormotakölyök született, megsokszorozva ezzel az itt élő mormota-populációt. Később további két hímet telepítettek erre a területre, ám Pali nem ijedt meg tőlük. „A Liptói-Tátra négy körzetében fogtuk be az állatokat, amelyekkel szeretnénk betelepíteni a Bélai-Tátra teljes területét. A mormoták remélhetőleg hamarosan benépesítik a hegységet, az utolsó szállítmányt a Magas-Tátrával összeköttetést jelentő Kopa-hágó környékén engedtük szabadon” – mondta Pavel Balla, a TANAP Igazgatóság mormotákkal foglalkozó szakértője.
A Magas-Tátrában jelenleg kb. 800 mormota él, korábban azonban jóval többen is voltak. A mormota az egyik legszigorúbban védett állat Szlovákiában, eszmei értéke több mint 2650 €. A mormoták befogása nem egyszerű feladat, ennek során a szakemberek csapdákat telepítenek az állatok földalatti járatainak bejáratánál. A csapdák lerakása után általában több órát kell várni az első kíváncsiskodóra, hiszen a rágcsálók családjába tartozó állatok nagyon félénkek. Az állatok befogását az első napokban fel is kellett függeszteni, mivel az állatok a közvetlen veszélyt megérezve visszahúzódtak tekervényes földalatti járataik mélyére. A TANAP munkatársainak egészen 1900 méter tengerszint feletti magasságig fel kellett menniük egy-egy példány befogása érdekében. Befogásuk után valamennyi áttelepített példányt a bőrük alá beültetett elektronikus chip-el láttak el.
Palinak jelenleg már akár 25 utóda is lehet. Az érintett területen 250 kiásott üreget találtak a szakemberek, a Bélai-Tátrában élő mormoták jelenlegi számát a júniusban végzett megfigyelések után fogják megállapítani.

 

Hirdetés
Hirdetés