Élő mormota-show júliustól Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/20
Hirdetés

 

 

A Lomnici-csúcs közelében élő mormoták mindennapi életét figyelhetjük meg hamarosan a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) honlapján. Az első képeket legkésőbb július elején láthatjuk majd www.spravatanap.sk oldalon. A TANAP a természetőrökkel folytatott konzultáció után döntötte el, hogy ebben az évben hová telepítik a webcamerát. A Lomnici-csúcs közelében 11 mormota-kolóniát tartanak nyilván, ezek közül az egyiknek az életét követhetjük nyomon júliustól egészen októberig, amikor a mormoták megkezdik majd téli álmukat.

 

A Lomnici-csúcs környékén élő mormota-populáció az utóbbi évtizedekben meglehetősen stabilnak mutatkozik. Paradox módon ez főleg az emberi jelenlétnek köszönhető, mivel a területen sok turista mozog, ezért az orvvadászok és a ragadozók is elkerülik ezt a vidéket.

 

A nyilvánosság négy hónapon át követheti nyomon a mormoták tevékenységét. Ebben az időszakban a természetvédők megkeresik azt a kotorékot, amely a leginkább megfelelőnek mutatkozik a kamerarendszer kiépítéséhez. Pavel Balla, a TANAP szakembere szerint a mormoták megfigyelése várhatóan kevésbé lesz látványos, mint az elmúlt évben webcamerán nyomon követett sasfiókák növekedése, a mormoták ugyanis esős időben akár több napra is visszahúzódnak járataikba, és nem mutatkoznak a felszínen. Kivételt jelentenek a kora reggeli órák, amikor ezek az állatok általában jól teleeszik magukat. Másrészt viszont nagyon érdekes lesz egy szép, napsütéses napon látni a mormotákat, amikor nem csak táplálkoznak, hanem pajkosan játszadoznak egymással.
A természetvédők és a nyilvánosság fokozott érdeklődése tehát ebben az évben egy, a Lomnici-csúcs közelében élő kolóniára összpontosul majd, de természetesen a szakemberek a más helyszíneken élő mormoták sorsát is figyelemmel kísérik. Az elmúlt években a legtöbb figyelem a Bélai-Tátra felé irányult, ahol 2008-ban kezdték meg az előző évben kipusztult mormoták újratelepítését. 2008 és 2010 között a Széles-nyereg (Široké sedlo) környékén több lépcsőben összesen 18 mormotát telepítettek át, főleg a Nyugati-Tátrából. az elmúlt évben a Bélai-Tátrában élő mormoták száma elérte a 30 példányt. A szakemberek ebben az évben is az állomány gyarapodásával számolnak, erre utal aktivitásuk is, hiszen az eredeti 35 járattal szemben immár 43 járatot számoltak össze. Pavel Balla feltételezi, hogy a Bélai-Tátrába telepített populáció hamarosan kapcsolódik a magas-tátrai populációhoz, mivel egyre több járatot vélnek felfedezni a Magas-Tátra irányában. A Mormoták kihalásához a Bélai-Tátrában valószínűleg az orvvadászat járult hozzá leginkább, hiszen a mormotazsírnak egyes emberek mai napig jelentős gyógyerőt tulajdonítanak.
Kapcsolódó bejegyzés:

 

Hirdetés
Hirdetés