Szemetesből lakmároznak a tátrai medvék Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/05/26
Hirdetés
Fotó: medvede.sk
Az erős felmelegedés hatására lassan az utolsó medvék is felébrednek téli álmukból. A Magas-Tátra településeken az utóbbi időben ismét találkozhatunk a szemetes konténerekben élelmet kereső éhes állatokkal. A medve a Tátra legnagyobb ragadozója, melyből a TANAP Állami Erdészet becslése szerint mintegy 100 egyed él a Tátrai Nemzeti Parkban. A téli álom után előbújtak a barlangokból a legmélyebben alvó példányok is, csakúgy, mint a bocsaikat terelgető, a felmelegedést váró nőstények.

 

A statisztika azt mutatja, hogy a teljes populáció kb. 10 %-a leereszkedik a völgyekben lévő menedékházakig, vagy akár egészen a településekig, ahol az emberi lakóhelyek közelében lévő szemetes konténerekben ételmaradék, élelmiszer után kutatnak. Ezeket a medvéket szinantróp példányoknak nevezik, amely azt jelenti, hogy táplálékfelvételük az emberi lakóhelyek környékére korlátozódik. Az erdészek nyilvántartása szerint ezen a tavaszon összesen 12 példányt láttak a települések közelében, illetve azok szélén. „Ez a saját megfigyelésünk eredménye, de elképzelhető, hogy ettől több példány is mozog az emberi települések környékén” – mondta Lenka Burdová, a TANAP Állami Erdészet munkatársa. A tátrai menedékházak üzemeltetőinek feljegyzései alapján úgy tűnik, ennél nagyobb számú medve mozog az emberi környezetben. Az utóbbi időszakban medve kopogott be a Bilík-menedékház, a Majláth-menedékház ajtaján, valamint medvét észleltek a barlangligeti szanatórium közelében.

 

 

A medvével történő találkozás a szabad természetben különleges élménynek számít. Abban az esetben azonban, amennyiben az állat elveszti természetes félénkségét, a szakértők szerint a véletlen találkozás akár nagyon kellemetlenül is végződhet.

 

 

Mi a teendő, ha találkozunk egy medvével?

 

 

Semmi esetre sem közelítsük meg a medvét, még ha úgy is tűnik, hogy békés állattal találkoztunk. A medve vadállat, amelynek a kutyával ellentétben nem fejlődött ki az arcmimikája, így nehéz felmérni, hogyan reagál közeledésünkre.

 

 

Amennyiben nem történt azonnali támadás, ami általában meglepően gyors, nem ajánlott az aktív védelem. Ezzel ellentétben inkább a medvét figyelve igyekezzünk mozdulatlanok maradni, hirtelen mozdulatokkal ne provokáljuk a medvét újabb támadásra. Célszerű várni néhány percet, amíg a medve a közelben tartózkodik.

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés