Téli álmunkból ébrednek a mormoták Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/04/26
Hirdetés

 

 

 

A Tátrában élő mormoták felébredtek téli álmunkból, ami fokozott körültekintést igényel a síelőktől és a túrázóktól egyaránt. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársai azt kérik a hegyekben közlekedő kirándulóktól, hogy csak a kijelölt sí- és turistaútvonalakon mozogjanak, annak érdekében, hogy indokolatlanul ne zavarják meg az állatok nyugodt életét.

 


„Áprilisban a tátrai állatok közül a téli álmukból ébredő mormoták reagálnak a legérzékenyebben az ember jelenlétére. Ezek a kedves kis állatok ilyenkor már előbújnak téli járataikból, ennek oka elsősorban az éhség, és nem pedig a szép tavaszi időjárás, ahogy azt sokan gondolják” – mondta Paweł Skawiński, a TPN igazgatója.
Ébredés után a mormoták azzal a száraz fűvel táplálkoznak, amit még a téli álmuk előtt, augusztus elejétől szeptember közepéig elraktároztak a járataikban. A hosszúra nyúlt, hó alatti téli álom után ilyenkor hosszú kirándulásokat tesznek napsütötte, hómentes fűfoltokat keresve, ahol még találhatnak tavalyi füvet.
A Tátra lengyel részén becslések szerint mintegy 200 mormota él. A mormoták a mókusfélék családjába tartozó növényevő emlősök, méretük nagyjából akkora, mint egy macskáé, bundájuk szürkés-barna színű. A fiatal mormoták nyár közepén, szokásosan július 10-e környékén jönnek a világra. Három évig a szüleikkel élnek, majd elvándorolva saját kolóniát alapítanak. Egy alomban maximum hat kölyök születik, átlagosan 30 %-uk éri el a felnőttkort. A Lengyel-Tátrában többek között a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) térségében él jelentősebb állomány, ahol a síelők tömegei akaratlanul is megzavarhatják nyugalmukat.

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés