Abszurd rendelet: mennyit ér a Halastó? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/04/14
Hirdetés

 

A Halastó
A Tátrai Nemzeti Park vezetőségében is megrökönyödést keltett a Környezetvédelmi Minisztérium azon rendelete, mely szerint minden nemzeti parknak meg kell határozni, mennyi az értéke annak a földterületnek, amely a felügyelete alá tartozik. Mennyi az értéke a Sas útnak a Tátrában, a Łokietek-barlangnak az Ojcówi Nemzeti Parkban, vagy a Korona-hegynek a Pieninek Nemzeti Parkban? Szakemberek szerint már a felvetés is abszurd, ezek szakértői meghatározása pedig több tízmillió złotyba kerülhet az adófizetőknek.

 

 


A Környezetvédelmi Minisztérium levélben hívta fel a nemzeti parkok vezetőinek figyelmét, hogy az 1994-ben elfogadott számviteli törvény rendelkezései szerint kötelesek a földterület értékének számszerű megállapítására. Ennek elmaradása esetén súlyos pénzbüntetésre, vagy akár 2 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

 

 

Herkules buzogánya

 

Az ügynek több abszurditása is van. Egyrészt szinte lehetetlen meghatározni, hogy mennyi az értéke pl. a Halastónak, a Sas útnak, a Giewontnak, vagy akár a Vörös-hegyek északi lejtőinek, hiszen itt a déli oldal már Szlovákiához tartozik… Kétséges, hogy bárki meg fogja tudni állapítani, mennyi az értéke ezeknek a területeknek, de ennek szükségét sem látják a szakemberek, hiszen ezek a területek nem eladók.

 

 

A Tátra legnagyobb tava, a Halastó esetében pl. egy ilyen értékeléshez elő kell szedni az archívumban található, 100 évvel ezelőtt készült dokumentumokat. 1902-ben ugyanis egy Grazban székelő független bíróság határozott úgy, hogy az addig Magyarországhoz és Galíciához tartozó tó teljes egészében lengyel terület legyen.

 

 

Korona-hegy

 

Hasonlóan nem lesz könnyű megállapítani pl. az Ojcówi Nemzeti Parkban álló Herkules buzogánya nevű magányos sziklatorony, vagy a Łokietek-barlang értékét sem, ahol a legenda szerint Łokietek Ulászló lengyel király bujkált. Hasonló a helyzet a Pieninek Nemzeti Parkban is, ahol a Dunajec-áttörés bal partja Lengyelországhoz, jobb partja viszont már Szlovákiához tartozik.

 

 

Mindenesetre a Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője bejelentette, hogy ebben az ügyben még konzultálni fognak a nemzeti parkokkal.

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés