Lavinába kerültek, de a lavinadetektoroknak köszönhetően társaik kiásták őket Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/02/03
Hirdetés
2021. január 30-án a Lengyel-Tátrában néhány sítúrázó tökéletes példáját tapasztalhatta meg annak, hogy a megfelelő felszerelés és azok használatának ismerete életet képes menteni. Szombaton lavina szakadt le a Száraz-Ornak-csúcs (Suchy Wierch Ornaczański) körzetében, amely magával sodort két sítúrázót. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) a bejelentést követően azonnal megkezdte a mentőakciót, ám az erős szél kezdetben megnehezítette a helikopter használatát, a lavinabaleset érintettjeinek mentése pedig általában az idővel folytatott harc.
Szerencsére a hó alá került sítúrázók ezúttal tökéletesen felkészültek a téli kirándulásra, hiszen ABS hátizsákkal és lavinadetektorokkal voltak felszerelve, ennek köszönhetően ugyancsak kellően felkészült társaik gyorsan megtalálták és kiásták őket a hó alól, egyiküket egy méterrel a hó alatt találták meg. „Köszönhetően annak, hogy megfelelő lavina felszereléssel rendelkeztek és ismerték azok használatát, az eltemetettek társai még azelőtt megtalálták és kiszabadították őket a hó fogságából, mielőtt a mentők megérkeztek volna a helyszínre” – mondta Jan Gąsienica-Roj, a TOPR hegyimentője.
Ez a történet is mutatja, hogy válsághelyzetben miért döntő fontosságú a megfelelő lavina felszerelés megléte és készségszintű használatának ismerete egy téli túra során. Lavinabaleset érintettjeinek mentése esetén a legfontosabb az első néhány perc – ha ez idő alatt nem lehet kiásni az eltemetett személyt, akkor a túlélési esélyei hirtelen csökkennek. Ezúttal szerencsére időben sikerült kiásni a betemetetteket.
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

 

 

Hirdetés
Hirdetés