Két síalpinista vesztette életét egy lavinában a Tátra főgerincén Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/02/16
Hirdetés
2021. február 13-án késő este (21 óra magasságában) a lengyel kollégáiktól érkezett a bejelentés a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére arról, hogy a nap folyamán valószínűleg lavina szakadt le a Konrád-púp (Kopa Kondracka) déli, szlovák oldalán, amely három lengyel síalpinistát sodort magával. Egyiküknek sikerült kiásnia magát, aki a lengyel hegyimentőktől (TOPR) próbált segítséget kérni, akik a helyszín nem megfelelő lefedettsége miatt telefonon nem tudtak kapcsolatba lépni a bejelentővel. A bejelentést követően a HZS hivatásos és önkéntes hegyimentői, a lavina-megelőzési központ munkatársai mentőkutyák kíséretében indultak a bejelentő által megadott helyszínre. Ahol lehetőség volt rá, motoros szánokon és síléceken igyekeztek arra a helyre, amelynek a bejelentő megadta a GPS koordinátáit, ott azonban senkit sem találtak. A lavinamezőt átkutatva éjjel 1 óra körül megtaláltak két síalpinistát, sajnos már életjelek nélkül. Az elhunytak kb. 12 órán át voltak a hó alatt, kb. 50-80 cm mélységben (mindkettőjük lavinakeresője be volt kapcsolva, sőt, a férfi lavinamentő hátizsákot viselt előkészített kioldózsinórral…).
 

Ezután továbbra is sikertelenül keresték a csoport harmadik tagját. Kutatás közben a TOPR munkatársai értesítették szlovák kollégáikat, hogy a keresett férfi időközben a főgerincen át visszament a lengyel oldalra, és a Konrád menedékházban (Schronisko na Hali Kondratowej) tartózkodik komoly sérülések nélkül, kissé hipotermikus állapotban. Nyilatkozat szerint őt is elsodorta a lavina, de a feje a felszínen maradt, de így is kb. 3 órába tellett, mire sikerült kiszabadítania magát a hóból. Ezután lavinakeresővel megpróbálta megtalálni a barátait (egy férfit és a feleségét), ez azonban nem sikerült neki. Ezen információk után a hegyimentők a síalpinisták holttestét Liptóújvárra (Liptovský Hrádek) szállították, ahol átadták a szlovák rendőrség tagjainak. A mentési akció a kora reggeli órákban fejeződött be, abban 11 hivatásos, három önkéntes hegyimentő és három kutyavezető vett részt a mentőkutyákkal együtt.
A HZS Laviamegelőzési Központ vizsgálata szerint a három lengyel síalpinistából álló csoport a Nyugati-Tátra főgerincén, a Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) környékén szeretett volna sítúrázni. Kb. 12:30-kor indultak a Konrád-púpi-nyeregből  a Konrád-púp felé, a gerincen azonban azt tapasztalják, hogy az időjárás sokkal rosszabb, mint várták, és a viharos szél és a köd miatt úgy döntöttek, hogy visszatérnek a Konrád-völgybe. Itt következett be a sorsdöntő pillanat, mert a ködben és a szélben nem északra, hanem délre, a szlovák oldal felé indultak. A Konrád-púp déli lejtőjét traverzálva a nagyon kemény, szélfútta hó a súlyuk alatt repedezni kezdett. Mivel az ilyen hó nagyon törékeny, a benne lévő feszültség nagy távolságra terjed. A kemény lemezes hó 20-30 m-rel felettük, kb. 200 méter szélességben kezdett leszakadni, a leszakadás vastagsága 40-80 cm volt. Érdekes, hogy a szakadás szinte a gerincen történt, ahol a lejtő dőlésszöge csak 20-25 °, amely a domború lejtőkön tipikus feszültségzónának tekinthető.
A kialakuló lavina mindhárom síalpinistát magával sodorta, a nagyon meredek lejtőn hatalmas sebességre gyorsult, és csak a Jávor-vályú (Javorové žľab) alsó, sekély részén, 1530-1390 m tengerszint feletti magasságban kezdett felhalmozódni üledék formájában. A lerakódás teljes hossza elérte a 420 m-t, szélessége 15 m, átlagos vastagsága 1,5 m, legnagyobb vastagsága kb. 3 m. A lavina teljes hossza a vízszintes síkban elérte a 1060 m-t, a felszínen 1450 m-t!!!

 

 

 

A lavina számokban:
Leszakadási magasság: 1930-1980 m tengerszint feletti magasságban.
Lerakódási magasság: 1390 m tengerszint feletti magasságban.
Lavina hossza: 1060/1450 m (horizontálisan/terepen)
Leszakadás szélessége: 200 m
Leszakadás vastagsága: 40-80 cm
Dőlésszög: 20-30 °
Lerakódás hossza: 430 m
Lerakódás szélessége: 10-16 m
Lerakódás átlagos vastagság: 1,5 m
Lerakódás maximális vastagság 3 m
 
 

Forrás és további fotók: https://www.hzs.sk; https://rescueservice.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés