Ivan és Ľubka szokatlan kalandja a Tátrában: mi van a hó alatt? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/03/11
Hirdetés
Az elmúlt meleg télen nem sokáig aludtak a medvék a Tátrában. Már február végén felébredtek, és azonnal élelem után kezdtek kutatni. Ebben az időszakban egy szlovák sítúrázó a törpefenyők között találkozott egy példánnyal, és bár szerencsésen megúszta a találkozást, élete végéig nem fogja elfelejteni ezt a napot. Ivan (59) és felesége, Ľubka (51) gyakran tesznek sítúrát a Tátrában, ahol néhány nappal ezelőtt nem mindennapi kalandban volt részük. „Annak ellenére, hogy hegyivezetőként sok mindent megtapasztaltam, a február utolsó napján történteket nehéz lesz felülmúlni” – mondja Ivan, és azonnal elkezdi mesélni, mi várt rájuk szombat délelőtt, a Fonatos (Velická Kopa) alatt.

 

„A feleségem és én sítúráztunk a Tátrában, éppen a Felső turistaút (Tatranská Magistrála) egyik vályújában haladtunk a Sziléziai háztól (Sliezsky dom) a Tarajka (Hrebienok) felé, amikor észrevettem, hogy kb. 150 méterrel a turistaút alatt egy nagyobb szőrös valami emelkedik ki a hóból. Odasíeltem, azt hittem, hogy egy elpusztult zerge. Már éppen meg akartam piszkálni a síbottal, amikor Ľubka figyelmeztetett, hogy mozog”. Abban a pillanatban egy medve emelkedett ki a hóból, és másfél méter távolságból egyenesen a férj szemébe nézett. „Hirtelen sokkot kaptam. Azt sem tudom, hogyan, de azonnal elkezdtem lesíelni a dombon. Csak 100 méter után volt bátorságom megfordulni. A medve ott feküdt, ahol találkoztunk” – tette hozzá Ivan.

 

A házaspárnak szerencséje volt, hogy a szőrös vadállat nem volt éhes. „Bele sem gondolok, hogy ez hogyan végződhetett volna. Amíg Ivan meg nem állt, én voltam a legközelebb a medvéhez. Azt hittem, meg akar ott várni, de megállt, és elkezdte fotózni a medvét. A medve ugyanakkor világossá tette, hogy nem szereti, ha fotózzák, így gyorsan elmentünk onnan” – mesélte el Ľubka a medvével történő nem tervezett találkozást, amely szerencsére sérülés nélkül ért véget.
Forrás és fotók: https://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés