A sítúrázókra vonatkozó szabályok a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/12/18
Hirdetés
Az utóbbi időszakban a tátrai turisták körében is egyre népszerűbb a síalpinizmus, mint síelési forma, amely ötvözi a sífutás és a lesiklás előnyeit. Mielőtt azonban valaki ráállna a két sílécére, érdemes megismerkedni a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) ezzel kapcsolatos rendelkezéseivel, szabályaival. A Lengyel-Tátrában az összes jelzett turistaúton lehet síelni, az alábbi korlátozásokat figyelembe véve:
- A Myślenicei-tornyoktól (Myślenickie Turnie) a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch), valamint a Gąsienica-tisztásról (Hala Gąsienicowa) a Liliom-hágóba (Liliowe) csak felfelé lehet sítúrázni (mindkét esetben közel van egy sípálya, lefelé azon lehet síelni);
- A Gombás-nyeregből (Przełęcz w Grzybowce) a Felső-Konrád-nyeregbe (Wyżnią Kondracką Przełęcz), a Toman-völgyből (Dolina Tomanowa) a Keskeny-csorbába (Chudą Przełączkę), valamint a Mormota-halmon (Świstówka Roztocką) keresztül vezető turistaút december 1. és május 15. között le van zárva;
- november 30-ig és május 1. után a nemzeti park területén csak napközben lehet mozogni.

 

A síalpinisták a jelzett turistautakon kívül használhatják a sítúraútvonalakat (szlaki narciarskie), a lesiklópályákat (trasy zjazdowe) és a sífutó útvonalakat (nartostrada) is.

 

- A sítúraútvonalak (szlaki narciarskie) narancssárga jelzéssel ellátott, csak a síelők számára hozzáférhető útvonalak, legtöbbjük a Goryczka-völgyben (Dolina Goryczkowa) és a Konrád-völgyben (Dolina Kondratowa) található. Ugyancsak sítúraútvonal egy korábbi, a Gąsienica-tisztásról (Hala Gąsienicowa) Kużnicéba vezető sípálya, ezeken kívül még a Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowska) találunk sítúraútvonalakat, mégpedig a Bobrovec-vályúban (Żleb Bobrowiecki) és a Hosszú-háton (Długi Upłaz), a Rákony (Rakoń) alatt.
- Egyes sítúraútvonalak egyirányúak, kövessük a térképeken és az irányjelző táblákon olvasható utasításokat.
- A Gąseinica-völgyben és a Goryczka-völgyben, az ülőszékes felvonók közelében található lesiklópályákon (trasy zjazdowe)  felfelé és lefelé is lehet haladni azzal a kitétellel, hogy a lejtők szélén kell maradni, és a sítúrázók nem zavarhatják a sípályán síelőket.
- A Lengyel-Tátrában jelenleg csak egy sífutó útvonal (nartostrada) található, amely a Goryczka-völgyben, a sípálya alsó végén kezdődik, és Kużnicéba vezet. Ezen a lengyel törvények szerint csak lefelé szabad síelni, de ennek megközelítése jelenleg tilos.
A sítúraútvonalakon a síelőknek mindig jobb oldalon kell közlekedni, és a síelőkkel szemben a gyalogos turisták mindig elsőbbséget élveznek.

 

Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.com

 

Hirdetés
Hirdetés