A Tátrai Nemzeti Park felhívása a sítúrázókhoz Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/02/07
Hirdetés
A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) az elmúlt év végén nyilvános közleményben hívta fel a sítúrázók figyelmét a Tátrai Nemzeti Parkban érvényes szabályok betartására, valamint a természet tiszteletére. A mind nagyobb tömegeket megmozgató sítúrázás a szabadidő eltöltésének egyre népszerűbb formája a Tátrában. Sajnos azonban úgy tűnik, hogy a sítúrázásra kijelölt útvonalak jelenlegi hálózata sem elegendő az igények kielégítésére. Az utóbbi időszakban a Tátrában járőröző természetvédelmi szakemberek a Konrád-csúcs (Kondratowy Wierch) közelében, a Marcinowski-vályú (Żleb Marcinowskich) és a Száraz-Konrád-völgy (Dolina Suchą Kondracką) közötti területen sítúrázók és lesiklók nyomait figyelték meg, pedig ezen a területen nem engedélyezett a sítúrázás.
Az érintett területen többek között siketfajdok és nyírfajdok élnek, akik a telet a hóban ásott gödrökben élik túl, melyek védelmet nyújtanak számukra a fagyok és a ragadozók ellen. Amennyiben a síelők megzavarják az állatok nyugalmát, azok nagy veszélynek – hipotermia és a ragadozók támadása – lesznek kitéve.

 

Másrészt a Száraz-Gáspár-völgyben (Dolina Sucha Kasprowa) a természetvédők az egyik nyomkövető gallérral ellátott medvét lokalizálták, aki valószínűleg a fiatal bocsokkal együtt tartózkodik a területen. A múltban ezen a területen előfordultak olyan esetek, amikor a medve megkergette a síelőket. Ez a síelőkre és az állatokra nézve is veszélyes, ezért a nemzeti park ismételten felhívással fordul a sítúrázókhoz: Síelők, nem vagytok egyedül a nemzeti parkban, tartsátok tiszteletben a hegyek lakóit!

 

A Tátrai Nemzeti Park területén a sítúrázás a jelzett turistautakon és a jelzett sítúra útvonalakon engedélyezett. Emellett a sítúrázók használhatják a sípályákat és a sífutó útvonalakat is. Sípályák sűrű hálózata található a Lengyel-Sebes-völgy (Dolina Bystrej) felső részén, pontosabban a Goryczka-völgyben (Dolina Goriczkowa) és a Konrád-völgyben (Dolina Kondratowa). Egy másik sítúra útvonal a a Gąsienica-szácsről (Hala Gąsienicowa) Kużnicéba (Kużnice) vezető egykori sípálya nyomvonalán vezet, és további, sítúrázásra kijelölt területek találhatók a Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowska).
A nemzeti park szabályainak kirívóan nagy arányú megsértése setén a park őrei magas, akár 500 złoty összegű pénzbírságot is kiszabhatnak a szabályszegőkkel szemben. Ahhoz, hogy ez egy ilyen nem éppen kellemes „emlék” elkerülhető legyen, a szakemberek a nemzeti park sítúrázással kapcsolatos szabályainak megismerését javasolják, ahol az érdeklődők szabályok mellett tippeket és tanácsokat is kaphatnak. A TPN kéri a sítúrázókat, hogy tartsák be a nemzeti park szabályait, és egyben megköszöni a látogatóknak, hogy támogatják a természetvédelmi törekvéseket.

 

Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.com

 

Hirdetés
Hirdetés