Gerlach, Jég-völgyi- és Lomnici-csúcs egy nap alatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/05/05
Hirdetés
Andrzej Mikler, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TPOR) hegyimentője, magashegyi vezető 2014 májusában rendkívüli bravúrt hajtott végre: egyetlen nap alatt megjárta a Tátra három legmagasabb csúcsát. Az ismert hegyivezető így emlékszik a nap eseményeire: „2014 májusában, a síalpinista szezon vége felé úgy döntöttem, hogy sítúra keretében egyetlen nap alatt megmászom a „Nagy hármast”, a Gerlachfalvi-csúcsot (2655 m), a Lomnici-csúcsot (2632 m) és a Jég-völgyi-csúcsot (2627 m). Ez egy olyan terv volt, melyet már 10 éve dédelgettem. Megvalósításához már csak a megfelelő körülményekre vártam, melyek a legjobban megfelelnek a kitűzött célnak. A csúcsokon és a vályúkban már stabil, megbízható volt a hó, a lavinaveszély a nullához közelített.

Vasárnap este minden szükséges felszerelést összepakoltam, majd hétfőn hajnali háromkor elindultam a Sziléziai-házhoz (1667 m). Kb. 4:20-kor indultam el a Felkai-tótól a Felső turistaúton a Batizfalvi-tó (1879 m) irányába, ott felcsatoltam a sílécekre a fókát, és elindultam a Batizfalvi-próba felé. Később előkerült a hágóvas, és így érkeztem meg a Gerlachfalvi-csúcsra (2655 m). Aznapi első csúcsomon gyönyörű panoráma fogadott.
A Gerlachról a Martin-úton követtem a gerincet a Tetmajer-horhosig (2593 m), ahonnan a Darmstädter-szakadékban ereszkedtem le. Innen a Tatarka-úton csákányt és hágóvasat használva ereszkedtem le a Felkai-völgybe. A völgyből felmentem a Lengyel-nyeregbe (2200 m), lesíeltem a Fagyott-tó katlanába. Itt pihentem egy kicsit, ismét előkerült a fóka, és azzal fel a Rovátkára (2288 m). A hágóból lesíeltem a Hosszú-tavi menedékházhoz (1930 m), majd onnan ismét fókával mentem fel a Vörös-padra (~2250 m). Innen gyorsan le lehet jutni a Jávor-völgybe, vagy fel, a Markazit-toronyra (2372 m). Utóbbit érintve nagyon élvezetes mászás után érkeztem meg a „Nagy hármas” második csúcsára, a Jég-völgyi-csúcsra (2627 m).
Köszönhetően annak, hogy azon a napon sarkvidéki eredetű hideg levegő érkezett északról, a csúcsokon a hőmérséklet -5 °C körül ingadozott, ennek köszönhetően számomra nagyon kedvezőek voltak az időjárási feltételek. A Kő-paripa nem okozott gondot, majd egy gyors lesiklás a rámpán, és 10 perc múlva a Téry-menedékháznál voltam. Itt újabb rövid pihenő, majd a Bachleda-szakadékon és a Jordán-úton át a Lomnici-csúcs felé indultam. Lomnici-csúcs (2632 m) – egy álom valóra vált, a „Nagy hármas” harmadik csúcsa sílécen egy nap alatt meghódítva. Előttem volt még a normál láncos úton történő leereszkedés, majd a láncok alatt felcsatoltam a síléceket, és lesíeltem a Kő-pataki-tóhoz, ahol a havas terület véget ért.
Szuper nap, szuper körülmények, felejthetetlen élmény!
A teljes útvonalon érintettem a Tátra 3 legmagasabb csúcsát, 8 hágót, 6 völgyet, megtettem 3,5 km szintkülönbséget, mindezt 16 óra alatt a Sziléziai-háztól a Sziléziai-házig.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forrás: https://tatromaniak.pl; Fotók: Andrzej Mikler
Hirdetés
Hirdetés