Egyedülálló símúzeum Tátralomnicon - képgalériával Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/02/10
Hirdetés
A Magas-Tátra második legmagasabb csúcsa, a Lomnici-csúcs alatt fekszik a festői szépségű Tátralomnic. Ezen a településen, a tátrai villamos végállomása és az autóbusz pályaudvar közelében, a főút mentén az egykori általános iskola helyén újonnan emelt épületben található a közelmúltban megnyílt símúzeum, amelyet egyre nagyobb számban keresnek fel a hazai és külföldi turisták, a síelés szerelmesei. Kívülről csak egy szép új épület, de belépve egy rendkívül érdekes kiállítást láthatunk, melyet a tátrai téli sportok kialakulásának és fejlődésének szenteltek a kezdetektől 1945-ig. Az épületben a símúzeum mellett szállásokat, sportszerboltot valamint egy hangulatos kávézót is kialakítottak.

 

Még mielőtt belépünk a kiállítási tárgyak közé, a recepción megvásároljuk a belépőjegyet, emellett különböző ajándéktárgyakat, képeslapokat és könyveket is vásárolhatunk itt, természetesen elsősorban a Tátrával kapcsolatban. A látogatókat 300 négyzetméter alapterületű kiállítótér és 19 kétnyelvű (szlovák és angol) információs panel várja, melyekből sok érdekes tényt megtudhatunk a tátrai síelés, korcsolyázás, curling, hegymászás, szánkózás és bobversenyzés kezdeteiről. Minden tematikus terület kiállítási tárgyakkal van kiegészítve, melyek a szöveggel együtt tökéletes képet adnak a látogatónak arról, milyen volt a Magas-Tátra a síelés hőskorában.

 

Meg kell említeni néhány látnivalót, melyekkel a látogatók ezen a kivételes kiállításon találkozhatnak. Tudtuk-e, hogy az emberek már időtlen idők óta próbálták lehetővé tenni a havon történő könnyebb és gyorsabb mozgást, ennek érdekében különböző anyagokkal (szalma, állatbőr, falemez) vonták be a lábbelijüket? Idővel javultak ezek a technikák, majd létrejöttek az első sílécek. A kutatók szerint az első síléceket Közép-Ázsiában használták, mintegy 6000 évvel ezelőtt. Érdekes a síléc nevének eredete is, hiszen a „ski” szó valószínűleg az izlandi „scidh” szóból származik, amelynek jelentése egy darab fa.
De ugorjunk egyet az időben, és nézzük meg, milyen volt a síelés hőskora a Magas-Tátrában. A történelmi források szerint az egykori Magyarországra Cornides Károly hozta be az első síléceket 1865-ben, amelyek azonban akkor csak dekorációként szolgáltak. Az első, ténylegesen síelésre használt síléceket Újtátrafüred alapítója, id. Szontagh Miklós használta. A kezdetben ritkaságnak számító síléc fokozatosan terjeszkedni kezdett az országban, míg végül 1911-ben Tátraszéplak klimatikus gyógyfürdő alapítója, Guhr Mihály orvos a Magyar Sí Klubbal együttműködve megszervezte az I. magyar síbajnokságot. Guhr több síugrósáncot is építtetett, ennek következtében kezdett fejlődni hazánkban a síugrás, valamint egyik kezdeményezője volt a Magas-Tátrában 1913-ban megalakult Tátrai Önkéntes Mentő Bizottságnak (T.Ö.M.B) is.
Miután megismertük ezeknek a neves személyiségeknek a munkásságát, vessünk egy pillantást a kiállított, különböző típusú sílécekre. Legjobban talán egy 1885-ből származó léc tetszett meg, melynek hosszúsága 3,07 méter. Ezután a szomszéd helyiségben megismerkedhetünk a magas-tátrai turizmus kezdeteivel, valamint a tátralomnici szánkópálya terveivel, amely a maga idejében a leghosszabb volt egész Európában. Az utolsó teremben felépítették az egykor Gertrud-síkunyhó eredeti mását. A kiállítás a már említett témák mellett bemutatja a korcsolyázás és a curling történelmét is, amely egykor nagyon népszerű volt itt, mára azonban a Magas-Tátrában teljesen eltűnt a téli sportok palettájáról. Megtekinthetjük az egykori jégkorong Európa-bajnokság fontos pillanatait, valamint több neves sportemberről, így például az első szlovák olimpikonokról is megemlékezik. Érdekes része a kiállításnak az egykor téli katonai gyakorlatok történelmét bemutató tárlat, és még sokáig sorolhatnánk az érdekességeket, de legjobban teszi az Olvasó, ha ellátogat ebbe a különleges múzeumba.
A magas-tátrai síelést és téli sportokat a nagyközönség számára bemutató múzeum magánvállalkozásként jött létre. Tátralomnic legújabb múzeuma, amely eddig hiányzott Tátraváros látnivaló közül, Vladimír Hubáč gyűjteményéből állt össze, aki több mint 20 éve gyűjti, felújítja ezeket az eszközöket, és akinek időközben a szívügyévé vált a múzeum létrehozása. A múzeum állandó kiállítási tárgyait fokozatosan egyedi kiállítási tárgyakkal és interaktív bemutatókkal egészítik majd ki, melyek még közelebb viszik a látogatókat a Magas-Tátra gazdag történelméhez. Ezért aztán ne habozzunk, ha legközelebb Tátralomnicra látogatunk, ne hagyjuk ki a tátralomnici símúzeum meglátogatását, amely mindenkinek tartalmas kikapcsolódást és főleg hasznos információkat kínál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzés: Símúzeum nyílik a Tátrában

 

 

Hirdetés
Hirdetés