Símúzeum nyílik a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/04/30
Hirdetés
Többek között történelmi síléceket és korabeli ruhákat is láthatnak majd a látogatók a Tátralomnicon áprilisban megnyíló símúzeumban. Ennek jegyében március 9-én 40 résztvevő jelenlétében immár 11. alkalommal rendezték meg Tátralomnicon a síelés hőskorából származó sífelszerelések szerelmesei számára kiírt síversenyt, amely hagyományosan a tátrai síelés történelmi hagyományait őrző sportolók, szimpatizánsok találkozója is egyben. „Ezzel a rendezvénnyel ezúttal a tátrai síelés kezdeteire is emlékezünk. 140 évvel ezelőtt, 1873. március 11-én született ugyanis ifj. dr. Guhr Mihály, aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a síelés meghonosodjon a Tátrában” – mondta el Vladimír Hubač, a tátrai síelés történelmének lelkes kutatója.

 

A verseny történetében idén jelent meg a legtöbb gyermekkorú versenyző a rajtnál. A szervezők szerint fontos a fiatal generáció, amely átveszi majd a stafétabotot az ilyen versenyek rendezésében. A történelmi síléceket, a korabeli ruházatot az érdeklődők eddig csak az ilyen és ehhez hasonló eseményeken csodálhatták meg.

 

Ez a helyzet a közeljövőben azonban változni fog. Vladimír Hubač több éves előkészítő munka után április végén szeretné megnyitni az első símúzeumot a Magas-Tátrában. „A látogatók a múzeumban nyomon követhetik majd a síelés történelmét és fejlődését a tátrai települések megalapításától kezdve egészen 1945-ig” – mondta a szervező. A múzeumban az érdeklődők megnézhetik majd az első sílécek egyikét, amelyek megjelentek a Tátrában. Ezek a sílécek több mint 3 méter hosszúak, és Norvégiából érkeztek a Tátrába. A kiállításon fokozatosan szeretnének bemutatni minden fajtájú és típusú sílécet és kötést. A Tátralomnicon megnyíló múzeum egyik részében azokat a személyeket fogják bemutatni, akik hozzájárultak a magas-tátrai síelés meghonosításához, elterjedéséhez, mint pl. dr. Guhr Mihály, dr. Szontagh Miklós, vagy Lukáš Michaľák, az első szlovák síelő, aki olimpián szerepelt. A kiállítás külön részét képezik a történelmi szánkók és bobok, melyeknek nagy hagyománya van a Tátrában. „A Tátrában már 1908-ban nagyon népszerű volt ez a sport. Tátralomnicon már 1909-ben felvonóval húzták fel a szánkózókat a szánkópálya tetejére, a jelenlegi kabinos felvonó Start nevű állomásáig. „Örülök neki, hogy a tátrai sísport történelme össze tudja hozni az embereket. Sokan emlékeznek még az 1970-ben Csorbatón megrendezett északi sívilágbajnokságra, de ne feledkezzünk meg róla, hogy már 1935-ben is világbajnokságot rendeztek a Tátrában” – fejezte be mondandóját Vladimír Hrubač.
Forrás és fotó: https://poprad.korzar.sme.sk;
Hirdetés
Hirdetés