34 év után ismét Speed Ski a Tátrában - elhalasztva! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/03/17
Hirdetés

 

 

Jędrzej Dobrowolski, a leggyorsabb lengyel síző arra készül, hogy megdönti a Lengyel-Tátrában elért lesikló sebességi rekordot. A jelenlegi rekord 180,632 km/óra, ezt 1979-ben Jacek Nikliński érte el, aki a Beszkidről a Gąsienica-völgy felé siklott le). „Mint mindig, a versenyen fontos a teljes koncentráció, és a jó fizikai állapot. Ezért rendszeresen próbálok edzeni, a lehető legtöbb időt töltök el a zakopanei edzőközpontban, ahol kiválóak a feltételek”. Ezúttal azonban a felkészülés során nem csak az edzés a feladata a lengyel Speed Ski versenyzőnek, hiszen meg is kell szerveznie az eseményt.

 

„Amikor Világ Kupa futamokon, vagy egyéb Speed Ski Masters versenyeken veszek részt, mindig a készre érkezem. Az útvonal ki van jelölve, elő van készítve. Itt azonban minden részletre nekem kell felügyelnem. Nem csak az a fontos, hogy az útvonalat előkészítsük, hanem az is, hogy az megfeleljen az összes biztonsági előírásnak. Akkora sebességnél a biztonság mindennél fontosabb”.

 

Szerencsére a Lengyel-Tátrában 34 év után első alkalommal megrendezésre kerülő futam szervezésében több intézmény is segít a lengyel versenyzőnek. Jędrzej Dobrowolski (aki 230,19 km/órával tartja a lengyel csúcsot – a szerk.) lesiklása a Gáspár-csúcsról (Kasprowy Wierch) a Goryczka-völgyben egyedülálló esemény, a történelmi jelentőségű siklás a szervezők reményei szerint nagyszámú érdeklődőt csábít majd a sípálya szélére. Az esemény a helyszínen élőben követhető, ehhez azonban minden nézőnek szüksége lesz sílécre. „Meghívok minden síelőt – hangsúlyozom, hogy síelőt, hiszen a futamot csak síléccel lehet majd megközelíteni –, akit érdekel a futam, hogy találkozzunk március 23-án, kb. 9:00 órakor a Gáspár-csúcson.

Frissítés március 23-án:
A mára tervezett rekordkísérlet a hirtelen jött nagy mennyiségű hó és a nagy lavinaveszély miatt elmarad. Új időpont: Április 14.
 
Jędrzej Dobrowolski lesiklása 2011. április 21-én a Világ Kupa döntőn – Verbier (Svájc).
Edzés 2013. január 17-én egy Világ Kupa futam előtt – Vars (Franciaország, Hautes-Alpes).
Hirdetés
Hirdetés