Freeride anno Lengyel-Tátra, 1932 Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/03/25
Hirdetés

 

Fehér út (1932)

 

Lehet, hogy már 80 évvel ezelőtt is létezett a freeride? Valószínűleg nem, de amint azt az alábbi kisfilmen láthatjuk, már 80 évvel ezelőtt is voltak vállalkozó szellemű síelők, akik úgy gondolták, kevés nekik a kijelölt sípályákon történő siklás, és inkább a szűz hóval borított, érintetlen lejtőket részesítették előnyben. Ez a kisfilm nem más, mint egy részlet az 1932-ben készült „Fehér út” (Biały ślad) című filmből.

 

Ez a romantikus játékfilm képviselte Lengyelországot az I. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol a legjobb operatőri munkáért járó díjat nyerte.

 

A 67 perces film főhőse Jaśko, a favágóként dolgozó fiatal gorál hegymászó titokban szerelmes lesz Hankába, aki sok évnyi távolét után tért vissza hazájába. Hanka azonban Andrzejt, a kiváló hegymászót és síelőt ajándékozza meg szerelmével. Hanka és Andrzej egy téli napon kirándulni indul a hegyekbe, ahol lecsap rájuk a hóvihar, majd lavina sodorja el őket. Jaśko, aki éppen egy magányos kirándulásról tart hazafelé, megtalálja az öntudatlan állapotban lévő Andrzejt, és egy közeli kunyhóba vonszolja. Amikor az eszméletlen fiú magához tér, a zaklatott Jaśko megtudja, hogy Hankát szintén elsodorta és betemette a lavina. Azonnal értesíti a tragédiáról a hegyimentőket, majd maga is rohan segíteni… A filmben látható síjelenetek szereplői a kor legjobb lengyel síelői, többek között Jan Marusarz, Stanisław Marusarz és Bronisław Czech.
Hirdetés
Hirdetés