Ismét lehet síelni a Goryczka-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/01/16
Hirdetés
Foto: AgencjaGazeta
Január 11-én, szerdától, ebben a szezonban első alkalommal ismét lehet síelni a Lengyel-Tátra egyik legnépszerűbb pályáján, a Gáspár-csúcsról (Kasprowy Wierch) a Goryczka-völgybe vezető lesiklópályán. A pálya megnyitását a megfelelő mennyiségű hó, valamint a kedvező időjárási feltételek tették lehetővé, melyről egy környezetvédőkből, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR), valamint a Lengyel Kötélvasút Társaság (PKL) képviselőiből álló bizottság döntött.

A Gáspár-csúcsról induló másik, a Gąsienica-völgybe vezető népszerű sípálya már december 31-től várja a téli sportok szerelmeseit. Ezeket a pályákat nem látták el hóágyúkkal, vagyis csak akkor üzemelnek, amikor megfelelő mennyiségű és minőségű természetes hó van a lejtőkön. A Gáspár-csúcson jelenleg 115 cm a hóréteg vastagsága, az átlaghőmérséklet – 8 °C. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) illetékesei emlékeztetik a síelőket, hogy síelni csakis a kijelölt és karbantartott pályákon lehetséges. A nem kijelölt területeken történő sportolás kedvezőtlen hatással lehet az ottani élővilágra, hiszen a sípályák közelében többek között medvék, zergék és mormoták élőhelye található. A kijelölt pályák elhagyása miatt az illetékes hatóságok akár 500 zł. pénzbírságot is kiszabhatnak a szabálytalankodókra.
A Gąsienica-völgyben működő első sífelvonót 1938-ban, 2 évvel a Gáspár-csúcsra vezető kabinos felvonó átadása után helyezték üzembe, és 1962-ben alakították át ülőszékes felvonóvá. A másik irányba, a Goryczka-völgybe vezető felvonót néhány évvel a felújítás után, 1969-ben adták át.

 

Hirdetés
Hirdetés