Jelzett kerékpárutak felújítása és építése a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/08/21
Hirdetés
A Magas-Tátrában, valamint a hegység lábánál új kerékpárutak kijelölésén, valamint a korábbiak jelzéseinek helyreállításán dolgoznak a szakemberek. Az új útvonalakkal összesen 39 jelzett kerékpárút lesz a Tátrában és a Tátra lábainál, mintegy 400 km hosszúságban. A Magas-Tátra Régió Idegenforgalmi Hivatal körzeti szervezete (OOCR) a Szlovák Kerékpáros Klubbal együttműködve jelenleg is dolgozik a már meglévő útvonalak jelzéseinek felújításán a Magas-Tátra területén. Lenka Maťašovská, az OOCR ügyvezetője elmondta, hogy augusztus első két hetében intenzíven dolgoztak a területen, az első szakaszban az út menti fákra festik fel a jeleket. Az információs táblák, az egyedi navigációs táblák, valamint az útjelző oszlopok kihelyezését augusztus végéig szeretnék befejezni.
Az idegenforgalmi szervezet terveiben szerepel, hogy ezeket az útvonalakat összekapcsolja a Liptóban és a Pieninekben megtalálható, már jelenleg is jelzett kerékpárutakkal. Kiadtak egy kalauzt, amely ismerteti az egyes kerékpárutakat, valamint térképet is tartalmaz. Megtalálható benne egy QR-kód, amely a látogatót okostelefonja segítségével elnavigálja a szervezet honlapjára, ahol pontos adatokat találhatnak a kerékpárutak hosszáról, nehézségéről, természetesen fotókkal kiegészítve. Ezekhez az ingyenes ismertetőkhöz az információs központokban, valamint a szálláshelyek recepcióin lehet hozzájutni.
2014-ben más szervezetekkel együttműködve egy nagy kerékpáros térkép kiadását tervezik. Terveik között szerepel további kerékpárutak helyreállítása, és újabbak kijelölése, azonban inkább a földutakat, mint az aszfaltozott utakat szeretnék előtérbe helyezni. Az útvonalak feltérképezésének költsége 3.500 €-t tesz ki, míg a helyreállításuk, míg a jelzések megújítása mintegy 40.000 €-ba kerül.
A Magas-Tátra néhány jelzett kerékpárútja alpesi környezetben vezet, melyek Maťašovská szerint nagy kihívást jelentenek. Van azonban több útvonal, különösen a hegy lábánál, melyek a gyermekes családok számára is bevállalhatók, ezek nem olyan nehezek, és a látogatók útközben élvezhetik a hegyre nyíló kilátást.
A leghosszabb kerékpárút a Tátrában a Tátraalji kerékpárút (Podtatranská cyklomagistrála), amely Podbanszkótól Lysza Polanáig vezet, 66 km hosszúságban.
Hirdetés
Hirdetés