Tátrai kerékpár-sztráda tervei Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/08/04
Hirdetés
A kerékpárosok számára régen várt jó hír jelent meg a napokban: a közeljövőben megkezdődnek a Magas-Tátrába vezető, majd a későbbiekben azt körülölelő tátrai kerékpárút első szakaszának építési munkálatai. A 13 km hosszú, 3 méter széles, szilárd burkolatú szakasz Poprád és Ótátrafüred között kerül kiépítésre, és a majdani kerékpáros sztráda első részeként 2 millió €-ba kerül.

 

A régóta várt Poprád – Ótátrafüred közötti kerékpárút jelenleg a tervezési szakaszban van, a kivitelezést végző vállalkozás vezetője szerint hamarosan megkezdődhetnek a kivitelezési munkák. „A rendelkezésre álló pénzeszközök felhasználását a kormány ellenőrzi, amely 1 millió €-val járul hozzá az építkezéshez. Célunk az, hogy még ebben az évben megkezdődjön az útépítés” – ismertette a merész terveket Peter Novák. Az Állami Erdészet már zöld utat adott a beruházáshoz, a kerékpárút megépüléséhez szükséges további anyagi eszközöket részben uniós forrásokból, részben a városi költségvetésből teremtik elő.

 

Poprád városa korábban elutasította a kerékpárút építésére vonatkozó terveket „Ez már régen volt. Érthetetlen számunkra, hogy Poprádról miért nem lehet kerékpáron eljutni a Magas-Tátrába. A külföldi turisták csak mosolyognak rajtunk” – mondta egy helyi kerékpáros.
Az első szakasz megépítés után a kerékpárutat a jövőben kelet felé Tátralomnicig, nyugat felé pedig Csorbatóig tervezik meghosszabbítani.
Az első 13 km-es szakasz tervezett nyomvonala:
Poprád - Gerlachfalva (6,4 km)
Gerlacfalva
- Tátraszéplak (4 km)
Tátraszéplak
- Ótátrafüred (2,5 km)
A közelmúltban adták át a forgalomnak a Szepesbéla és Barlangliget közötti kerékpárutat. A 9 km hosszú, 3-4 méter szélességű, 4 pihenőhellyel ellátott útvonal megépítése már 2010. novemberben befejeződött, de különböző okok miatt csak 2011. május 1-én adták át a forgalomnak. Ez a kerékpárút a „Határokon átnyúló Szlovák-Lengyel együttműködés 2007-2013” projekt keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával és állami költségvetési források felhasználásával, kb. 1,5 millió € költséggel épült. A projekt keretében a jövőben a Magas-Tátrában összesen 50 km kerékpárút kiépítését tervezik, Zsgyáron át egészen a határ lengyel oldaláig.
Hirdetés
Hirdetés