Nem mindenki tartja tiszteletben a veszélyes turistaút lezárását

Nem mindenki tartja tiszteletben a veszélyes turistaút lezárását

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2024/05/07
A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) jelenleg is tárgyal a minisztériummal a fontos turistaút felújításáról.
Hirdetés

Az útvonal egy része jelenleg le van zárva

Nina Obžutová, a nemzeti park kommunikációs osztályának munkatársa elmondta, hogy 2023. novemberében az ösvény egy kb. 20 méter hosszú szakasza, a Tarajkától (Hrebienok) kb. 200 méterre a Rainer-kunyhó irányában megcsúszott és leszakadt, emiatt akkor a Magas-Tátrában rendkívüli állapotot hirdettek. „A TANAP legfőbb prioritása a piros jelzésű turistautat használó látogatók egészségének és életének védelme. Emiatt az útvonal ezen része jelenleg a földcsuszamlás színhelyén le van zárva” – erősítette meg Obžutová. A Felső turistaút (Tatranská magistrála) e szakaszán történő átkelés a földcsuszamlás következtében közvetlen veszélyt jelent a turisták egészségére és életére. A TANAP-nak külön engedélyt kell kérnie az 5. szintű védettséget élvező természetvédelmi területen történő beavatkozásához. Ezt követően kell elkészíteni a projektdokumentációt, és csak ezután lehet megkérni az építési engedélyt. A javítás olcsóbb változata csak korlátozva teszi lehetővé a turistaút minél korábbi megnyitását, a drágább változathoz közbeszerzést kell kiírni, ami ezáltal hosszabb időt vesz igénybe.

Tárgyalnak az esetleges rehabilitációról

A nemzeti park ugyan tárgyal a minisztérium illetékes osztályával az esetleges kármentesítésről, de a szóvivő szerint hosszadalmas folyamatról van szó, amelyet sajnos nem lehet felgyorsítani. „A TANAP vezetése tisztában van azzal, hogy a hegyimentők számára stratégiai fontosságú az ösvény helyreállítása, mivel az felgyorsítja és megkönnyíti az esetleges sérültekhez történő eljutásukat, egyúttal pedig nagyon népszerű turisztikai útvonalról van szó."

"A tél vége óta a turistaút további egy méterrel szűkült, a nyomvonal járhatatlan. Számunkra ez azt jelenti, hogy meghosszabbodik a sérült eléréséhez szükséges idő” – magyarázta Martin Matúšek, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) igazgatója. Télen legalább a motorosszánnal át lehetett jutni ezen a szakaszon, most gyalog kell menniük, hiszen autóval vagy quaddal nem lehet elérni el a Tarpataki-völgy (Studená dolina) elágazását. Az ösvény lezárása a menedékházak kínálatát, ezúttal a turizmust is korlátozza, a vízesés felé vezető kitérő kb. 15 perccel hosszabb és fizikaliag igényesebb, ami elriasztja a turistákat és megnehezíti a menedékházak bérlőinek életét. "Mivel fontos számunkra az emberek egészségének és életének védelme, ezért a TANAP minden erőfeszítése a lehető legkorábbi megoldás elérésére irányul” – jegyezte meg Obžutová.

A turisták egy része nem veszi figyelembe a tiltást

A földcsuszamlás helyén a TANAP munkatársai a nyomvonal novemberi lezárását követően fasorompót és figyelmeztető táblát helyeztek el. A kerülőút a Tarajkáról a zöld jelzést követve a Bilík menedékház (Bilíková chata) és a Tar-pataki-vízesések (Vodopády Studeného potoka) mellett vezet, ezáltal a turisták számára túra a hozzávetőleg tizenöt perccel hosszabb időt vesz igénybe. Sajnos azonban nem mindegyik turista tartja tiszteletben a tilalmat. „A turisták bemennek a lezárt szakaszra, a korlát és a sorompó már többször megsérült” – mondta Obžutová.

Nem mindenki tartja tiszteletben a múlt év őszén megcsúszott turistaút lezárását-1
A leomlott turistaút
Nem mindenki tartja tiszteletben a múlt év őszén megcsúszott turistaút lezárását-1
Forrás: Tátrai Nemzeti Park (TANAP)

Jozef Štefaňák, Tátraváros (Vysoké Tatry) polgármestere bízik benne, hogy a probléma mielőbb megoldódik. Elmondása szerint a város intenzíven készül a nyári szezonra, ennek kapcsán problémaként érzékeli a turistaút beomlott részét. „Tárgyaltunk a nemzeti parkkal arról, hogy a turisták minél könnyebben és akadálytalanul hozzáférjenek a túraútvonalakhoz, többek között ezt is megbeszéltük a vezetőséggel” – mondta.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk; RTVS

Hirdetés
Hirdetés